Plan bulunmaması halinde ise İmar Planı bulunmayan yapıların mühürlenmesine karar verilmesi v.s. gerekmektedir.

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hükümleri uyarınca Belediye sınırları dışında İmar Planlarını görüşmek ve karara bağlamak İl Özel İdaresi’nin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.

Bu kapsamda Tunceli İl Özel İdaresi'ne başvuruda bulunularak Dersim’de yapımı tamamlanmış Uzunçayır Barajı/HES, Tatar Barajı/HES, Mercan Reg. ve HES ile yapımına başlanan Sansa Reg. ve HES'in

|1|İmar Planı’nın bulunup - bulunmadığının bildirilmesine

 

|2|İmar Planı bulunmuyorsa ilgililer hakkında İmar Kirliliğine Neden Olma fiilinden suç duyurusunda bulunulmasına

 

|3|İmar Planı bulunmuyorsa ivedi olarak Tunceli İl Özel İdaresi’nin ilgili organlarınca mühürlenmesine ve faaliyetlerinin durdurulmasına, karar verilmesi çevre aktivisti Barış Yıldırım tarafından talep edilmiştir.

 

Tunceli İl Özel İdaresi son olarak Tatar Barajı/HES ile Sansa Reg. ve HES için yapılan başvuruya verdiği yanıtta talep ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş istendiğini ve gelecek görüş doğrultusunda gerekli yasal işlemlerin yapılacağını 10 Ekim 2013 tarihinde bildirmiştir.

Nihayet Bakanlığın görüş yazısı 24 Ocak 2014 tarihinde tebliğ edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü görüş yazısında “…mülkiyeti kamuya veya özel ve tüzel kişi veya kuruluşlara ait alanlarda Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 59 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan üretim, enerji ve ulaşım gibi hizmetlere yönelik yapıların yapılabilmesi için öncelikle imar planlarının yapılması ve onaylanması gerekmektedir… ”

 

“ …Tatar Barajı ve tesislerinin inşa edildiği alana ilişkin imar planı bulunmuyorsa… 3194 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca mühürlenmesi… gerekmektedir…” denilmektedir.

 

Şunu da belirtmek gerekir ki Peri Vadisi’nde yapımı devam eden Pembelik Barajı/HES için de mühürleme ve faaliyet durdurma hususunda Elazığ İl Özel İdaresi’ne başvuru yapılmıştır.

 Yukarıda bahsi geçen Baraj/HES’lerin İmar Planı bulunmadığı belirtilmektedir.

 2011 yılından beri gerek idari başvurular ve gerekse de açıklamalarla Baraj/HES’lerin İmar Planı olgusu ısrarla gündeme getirilmesine rağmen bu güne kadar nihai işlem tesis edilmemesi hukuka açıkça muhalefet teşkil etmektedir.

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısı doğrultusunda İl Özel İdarelerinin Dersim’deki Baraj/HES hukuksuzluğuna hukuk çerçevesinde derhal müdahale etmesini ve gerekli mühürleme, durdurma işlemlerini bir an evvel tesis etmesini bekliyoruz. Dersim’de ekolojik ve kültürel kırıma karşı demokratik ve hukuki tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı yeniden deklare ediyoruz.

Bu amaçla yapacağımız kitlesel yürüyüş ve basın açıklamasına tüm halkımız davetlidir.

 BARAJ VE HES’LERE DUR DE!

 TARİH : 07 NİSAN 2014 PAZARTESİ

SAAT : 17.30

TOPLANMA YERİ : DERSİM SANAT SOKAĞI

 DERSİM ÇEVRE PLATFORMU