“Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü."

Dünya Engelliler Günü, 1992 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir.

3 Aralık Dünya Engelliler günün ilan edilmesindeki temel amaç özel bireylerin yaşamın içinde aktif rol alabileceğini göstermek, toplum tarafından oluşturulmuş basmakalıp düşüncelerden kurtulmak ve özel bireylerin ayrımcılığa uğramadan özgürce yaşamasını hatırlamaktır.

Özel bireylerimizi yılın belli tarihlerinde hatırlayarak sosyal medyada birkaç paylaşımda bulunarak değil, yaşamın her alanında onların sorunlarına çözüm üretmek için uğraşmayı ve onları hayatın kenarında bırakmamayı içselleştirelim. Çünkü bilmeliyiz ki hepimiz birer engelli adayıyız.

Engelli olmak tercih değil bir sonuçtur. Doğuştan olabileceği gibi sonradan kaza, hastalık vb. durumlarla da oluşabilir. Tıpkı COVID-19 gibi salgın bir hastalıkla evimizde engellenebildiğimiz gibi.

Gözlerimizin görmediğini, doğadaki renkleri keşfetmediğimizi, yürüyemediğimizi, sevdiklerimizin sesini duyamadığımızı, dokunamadığımızı, sarılamadığımızı hep düşünmemiz özel bireylerle empati kurmamız istenmişti bizden. Ancak artık düşünmüyor özel bireylerin yaşadıkları zorlukları COVID-19 virüsünden korunmak için yaşıyoruz. Sevdiklerimize sarılamıyor, dokunamıyor, öpemiyor hatta bir araya gelemiyor ve yalnızlaşıyoruz.

COVID-19 dediğimiz virüsün belki de en iyi yanı, özel bireylerimizin yaşadıklarını bize fark ettirmek olmasıdır.

Sosyal yaşamda ve iş yaşamında kendilerine zor yer bulan ve çeşitli güçlüklerle karşılaşan engellileri farkına varmamız, onlarla birlikte yaşadığımızı unutmamamız atacağımız ilk adımdır. Gelin bu ilk adımı hep birlikte sadece belli günlerde değil yaşamın her anında atalım. Sağlıcakla kalın.

Özel Umudumuz Rehabilitasyon Merkezi

Psikolojik Danışmanı

Sönmez AYDIN