İl Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen programa, Vali Yardımcısı Akın Zor, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, kurum amirleri, kadınlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABER: SERHAT OZAN YILDIRIM

Dünya’da Her üç kadından biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını dile getiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici “Dünya genelinde kadın cinayetlerinin yüzde 38’i, kadınların eşi ya da birlikte yaşadığı kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de yaklaşık her 10 kadından 3’ü fiziksel şiddet görmektedir. Her 10 kadından biri cinsel şiddet görmektedir. Ülkemizde yaklaşık iki kadından biri duygusal şiddet yaşamaktadır. Bu veriler 2017 yılında bakanlığımızın aile araştırması resmi sonuçlarıdır” dedi.

ffc4a44a-a603-43f5-9c00-6002a15d9e1d.jpg

Şiddete uğrayan bireylerin yüzde 89’unun hiçbir kuruma müracaatta bulunmadığını ifade eden Bildirici “Şiddeti bir şekilde anımsıyor ve uğradığı zulmü kimseye anlatmıyor. Bizim bu tür etkinlikler yapmamızdaki amaç farkındalık oluşturup şiddete maruz kalan bireylerin ne zaman, nereye başvuracakları konusunda rehberlik etmektir. Kadına yönelik şiddet kanunlara göre suçtur. Tunceli’mizde kadına şiddetle mücadelede kurumsal mekanizmalarımız vardır. Öncelikle Şiddeti önleme ve izleme merkezi(ŞÖNİM), kadın konuk evleri, aile çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlükleri, sosyal hizmetler müdürlükleri ve Alo 183 ücretsiz çağrı merkezlerimiz mevcuttur” diye konuştu.

24b6a31c-ee31-417a-9977-04a743a6cbdb.jpg

Türkiye’de 76 ilde ŞÖNİM hizmeti verildiğini söyleyen Bildirici: “ŞÖNİM, Şiddetin önlenmesi ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği, çalışmaların yedi gün yirmi dört saat esasına göre yürütüldüğü merkezdir. Tunceli ŞÖNİM Müdürlüğüne gelen şiddet mağdurları en çok psikososyal destek, hukuki destek, İstihdam desteği ve sosyo-ekonomik destek talep etmektedirler” şeklinde konuştu.

BİLDİRİCİ, “26-35 YAŞ ARASI KİŞİLER DAHA ÇOK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”

Müdürlüğe gelen dosyalarda; 26 ile 35 yaş aralığındaki kişilerin daha fazla şiddete maruz kaldıkları, Şiddet mağdurlarının büyük bir kısmını lise mezunlarının oluşturduğunu ifade eden Bildirici,  İlimizde en çok sözel psikolojik şiddetin olduğu ve şiddetin nedenleri arasında en çok alkol, aldatma ve kıskançlık olduğu görülmüştür. 2016-2018 yıllarında bize intikal eden 319 şiddet vakası bulunmaktadır. Ekonomik şiddet vakalarının olmadığı görülmüştür.

İlimizde 166 boşanma durumu vardır. Merkezde ise bu sayı 113’tür. İlçelerimizden Mazgirt ve Pertek’te 6, Nazimiye’de 3, Hozat’ta 13, Çemişgezek’te 8, Ovacık’ta 15, Pülümür’de 4’tür.  Çok iyi bir durumdayız . Küçük bir il olması sebebiyle tek bir vakanın gündeme gelmesi çarpan etkisi yaratıp bir şekilde aileler birbirlerinden haberdar oluyor.  Öncelikli hedefimiz aile üzerinde yoğunlaşıp boşanma sayısının düşmesi için çalışmalarımızı alanda yapıyoruz” dedi.

47c3c02d-94aa-4d53-bdef-2fb88a465147.jpg

Şiir dinletisinin de yer aldığı programda, Munzur Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlksen Orhan “Şiddet Döngüsü” konulu sunum gerçekleştirdi.

Çalışma ve İş Kurum Müdürlüğü tarafından “Kadının İstihdamdaki Yeri” konulu sunumun ardından kadınlar korusu müzik dinletisi gerçekleştirildi.

b9d5ae5f-aab5-4362-ac2d-a1a9826b2d50.jpg

Programın ardından “Bir Kadın Değişir, Dünya Değişir” projesi kapsamında kadınlar tarafından hazırlanan ürünlerin sergilendiği sergi gezildi.

0c12a864-7cd2-4ffd-94f0-1a087670530a.jpg

“BİR KADIN DEĞİŞİR, DÜNYA DEĞİŞİR”

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen “Bir Kadın Değişir, Dünya Değişir” Projesi hakkında bilgi veren Koordinatör Meral Karatağ; “Projemiz, İsmet Paşa Mahallesi’nde bulunan sosyal konutumuzda devam eden bir kurstu.  Projemize katılan kursiyerlerimiz sosyal ekonomik destek alan, çocuklarından ayrılan veya şiddete maruz kalanlardan oluşuyor. Kadınlarımıza Mart ayından beri kokulu taş, kokulu mum eğitimleri verdik. Kursiyerlerimiz 6 aylık süre zarfında birbirinden güzel ürünler ettiler. Ürünlerimizde Kadına Şiddet Günü çerçevesinde satışa sunuldu. Sattıkları ürünlerle kendilerine küçücükte olsa ekonomik bir destekte bulunacağız. Projemizde el sanatlarının yanı sıra aile içi şiddet, aile içi iletişim ve kadın hakları yönelik tanıma faaliyetleri de yürüttük.  Aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden eğitimciler bize destek oldular” dedi.

3c65f9c3-f674-45b2-a054-26b918c00791.jpg