İşletilen hukuksal sürece ilişkin Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

İşte o açıklama:

Erzincan-Tunceli sınırında Sansa Vadisi Karasu (Fırat) üzerinde yapımı projelendirilen Sansa Regülatörü ve HES için Aksa Enerji Üretim A.Ş. 2013 yılı içerisinde inşa kapsamında tünel açma çalışmalarına başlamıştı.

Projeye dair idari kararlar alınırken (fizibilite uygunluk kararı, lisans uygunluk kararı, su kullanım hakkı anlaşması, ÇED olumlu kararı, lisans kararı) proje sahası büyük oranda Erzincan sınırları dahilinde bulunuyor olmasına rağmen anılan idari kararlara aykırı olarak proje Tunceli Pülümür sınırları dahiline Yarbaşı, Süleymanuşağı, Ünveren, Taşlık, Kuzulca Köylerine revize edilmişti.

Proje revizyonuna rağmen yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlatılmamasının hukuka aykırı olduğu vb gerekçelerle 12.09.2013 tarihinde Tunceli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuştuk. Fakat inşa çalışmaları devam etmişti.

Bunun üzerine Tunceli İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunarak Sansa Regülatörü ve HES’in imar planı bulunmadığından inşaatın durdurulmasını talep etmiştik.

Son olarak 11.04.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunarak projenin iptalini talep ettik. Ve nihayet ısrarlı girişimlerimiz sonuç verdi.

Yaptığımız başvuruya bakanlıkça verilen yanıtta, Sansa Regülatörü ve HES projesi için yeni bir Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başlatılması gerektiğinin HES şirketine bildirildiği belirtilmiştir.

Gelinen noktada Sansa Regülatörü ve HES çalışmaları askıya alınmıştır. Zira ÇED süreci devam eden hiçbir proje hayata geçirilemez.

Sansa Regülatörü ve HES için işletilecek yeni ÇED süreci sonunda ÇED sürecinin sonlandırılması veya ÇED olumsuz kararı verilmesi kuvvetle muhtemeldir. Zira proje sahası olan Sansa Boğazı’nın hemen altında Kuzey Anadolu Fay Hattı bulunmaktadır.

ÇED sürecinin sonlandırılması veya ÇED olumsuz kararı verilmesi halinde Çevre Kanunu’nun 10. Maddesine göre proje hayata geçirilemeyecektir.