Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in başkanlık yaptığı ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’ndan oluşan komisyon üyeleri, uçakla geldikleri Elazığ’dan askeri bir helikopterle Tunceli’ye geçti.

Komisyon üyeleri Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner tarafından valilik makamında kabul edildi. Vali Güner’le bir süre görüşen komisyon üyeleri daha sonra valilikten ayrıldı.

Tunceli Valiliği çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan komisyon başkanı Mehmet Metiner, Hozat’taki fişleme ve emniyet amirinin intiharını soruşturmak amacıyla ilde bulunduklarını belirterek, “Yarın sabah Hozat’a hareket edeceğiz. Orada dinlemeler yapacağız. Fişleme iddiaları başlı başına vahim. Ak parti iktidarı döneminde bunları kabul etmemiz mümkün değil. Yasal olmayan fişlemeleri kim yapmış olursa olsun hem idari olarak hem de hukuki olarak bunun hesabının sorulacağını bilinmesi gerekir. Yasal bilgi notları devletin kolluk kuvvetleri tarafından yasal olarak yapabilir. Bunun dışında vatandaşların hukuka uygun olmayan yollarla fişlenmesi eski Türkiye’ye ait alışkanlıkların devam ettirilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu iddiaları soruşturmak, araştırmak üzere buradayız” dedi.

hozat_ic.20130115210300.jpg

Fişleme iddialarından daha vahiminin ilçe emniyet amirinin intiharı olduğunu belirten Metiner, “Daha vahim bir olay yaşandı. İlçe emniyet müdürümüzün intihar ettiği söyleniyor. Tabi soru işaretleri var. İntihar etti mi ettirildi mi başka şeyler mi söz konusu. Bütün bu iddialarla ilgili biz araştırma inceleme yapmak üzere TBMM alt komisyonu olarak buradayız. İnşallah görüşmelerimizin neticesinde tekrar sizinle elde ettiğimiz verileri paylaşacağız. Tunceli halkı Hozat’taki vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hiçbir şeyin üzerinin örtülmesine izin vermeyiz. Yasadışı fişleme yapan kim olursa olsun idari ve hukuki olarak gereken cezayı alacaktır” diye konuştu.

Bir gazetecinin komisyon başkanı olarak fişleme iddiaları ve emniyet amirinin intiharı konusunda kendisinde bir kanaat oluşup oluşmadığı yönündeki sorusuna Metiner, “Komisyon başkanı olarak araştırma inceleme aşamasında kişisel görüş beyan etmem doğru olmaz. İncelememizin araştırmamızın ruhuna da aykırıdır. Bütün bilgi ve belgeleri verileri topladıktan sonra değerlendirebiliriz. Henüz elimizde bütün bilgiler yok veriler yok. Çünkü Cumhuriyet savcılığımızın yaptığı soruşturmayı da soracağız. Gerekli görürsek bütün dava dosyalarını da isteyeceğiz. Dosya içinde hangi bilgiler olduğunu bilmiyoruz. Emniyet müdürümüzün intiharıyla ilgili telefonlar dinlendi mi? Hangi sürelerde dinlendi telefon kayıtlarına ulaşıldı mı kamera görüntüleri başka ilişkiler varsa fişleme iddialarıyla ilgili intiharı gerektiren bir durum söz konusu değil. Komisyonumuza ulaşan bilgi ve belgeler onun dönemiyle ilgili değil. Tayini İstanbul’a çıkmış. Bu intihar soru işaretlerini çoğaltıyor. Bu sonuçta yargısal bir durum. Sayın savcımızla görüşeceğiz. Dosyadaki bilgileri göreceğiz. Gerekirse dosyayı Ankara’ya isteyeceğiz. Olayı çok yönlü araştırıp inceleyeceğiz. Bilgisayarlara el konulmuş durumda yedekleri alınmış durumda. Harici hard diskteki bilgiler TÜBİTAK’a gönderilmiş teknik rapor bekleniyor. Teknik rapor önümüzü aydınlatacak. Bütün bu bilgi ve verileri gördükten sonra resmin bütününü görebiliriz. Bu ülke vatandaşlarının yasadışı yöntemlerle fişlendiği dönemler sona ermiştir. Eski alışkanlıklarını sürdürenler varsa onlar da hak ettiği cezayı bulacaktır” şeklinde cevap verdi.

Bir uzman ile bir stenografın da eşlik ettiği komisyon üyeleri yarın Hozat İlçesi’nde fişleme listesinde adı geçen Belediye Başkanı Cevdet Konak başta olmak üzere sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlarla görüşme gerçekleştirecek.

Perşembe günü il merkezinde de görüşmeler gerçekleştirecek olan komisyonun aynı gün Tunceli’den ayrılması bekleniyor.

Tunceli’nin Hozat İlçesi’nde aralarında Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın da yer aldığı çok sayıda kişinin fişlendiği ortaya çıkmış; fişleme iddialarının medyada yer almasının ardından İlçe Emniyet Amiri Çağlar Şan intihar etmişti.