hozat_ic.20121120181309.jpg

Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın da yer aldığı çok sayıda kişinin polis ve jandarma tarafından fişlenmesi düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. Protestonun ardından fişleme belgelerinde adı geçen Belediye Başkanı Cevdet Konak ile 3 vatandaş ilçe cumhuriyet savcılığına giderek suç duyurusunda bulundu.

hozat_ic1.20121120181338.jpg

Tunceli’nin Hozat İlçesi’ndeki fişleme skandalını protesto etmek amacıyla Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen ve aralarında listede ismi bulunan Belediye Başkan Cevdet Konak, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları, Ak Parti Hozat İlçe Başkanı İshak Aydın, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda vatandaşın bulunduğu kitle basın açıklaması gerçekleştirdi. Taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlarla fişlemeye tepki gösteren kitleye hitaben konuşan Belediye Başkanı Cevdet Konak, ilçede A’dan Z’ye herkesin kontrol altına alındığını söyledi. Belgede göz renginin kahverengi yazıldığını belirten Konak, “Siz körsünüz. Benim gözlerim yeşildir” dedi.

Olayın takipçisi olacaklarını dile getiren Konak, “Hozat Halkı hangi tarihte fişlenmeye başlandı, kimler fişlendi bunlar açığa çıkacak mı? Sorumlular nasıl cezalandırılacak. Bu sorunun takipçisi olacağız. Karanlık gülerden halk adına hesap soracağız” diye konuştu.

hozat_ic2.20121120181354.jpg

 Açıklamada, yürüyüşe katıldığı için işten atıldığını belirten Suna Akgün isimli vatandaş, “İş Kur bünyesinde kaymakamlıkta işe başlamıştım. Bir yürüyüşe katıldığım için kaymakamlık tarafından işime son verildi. Tutanak tutuldu, işten çıkarıldım. Tutanakları istedim vermediler” dedi.

BDP Tunceli İl Başkanı Şerafettin Halis ise; eskiden fişleme için dolma kalem ve daktilo kullanıldığını günümüzde değişen tek şeyin bunun bilgisayarla yapılıyor olduğunu söyledi.

hozat_ic3.20121120181403.jpg

 Fişleme listesinde adı geçen 77 Yaşındaki Bıra Karataş da duruma tepki göstererek, “1938’de yakınlarım öldürüldü. 2009 yılında oğlum öldürüldü. Daha bunların acısı tazeyken fişlendim. Beni niye fişliyorlar, ne yaptım ben. 77 yaşındayım fişleyenleri meydana çıkarıp cezasını versinler. Suç duyurusunda bulunuyorum ve bu işin peşini bırakmayacağım” dedi.

Fişleme listesinde adı geçen Ak Parti İlçe Başkanı İshak Aydın da duruma tepki göstererek, “3-5 kendini bilmez istihbarat yürüten polis asker bizi bu duruma getirdi. Bizim gibi bir sürü mağdur var. Bunların da açığa çıkarılması için elimizden geleni yapacağız hakkımızı arayacağız. Mağdurlara yardımcı olacağız. İktidar partisinin ilçe başkanıyım elimden geleni yapacağım. Kaymakam beyle görüştüm. Dedi ki bununla ilgili üzüldüm. 2008 2009 da olmuş benle ilgisi yok dedi. Partimizden il başkanımız teşkilattan aradılar. Onlar da çok üzülmüşler. Toplum rahatsız. Sorumluların ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

hozat_ic4.20121120181419.jpg

Cumhuriyet Meydanındaki açıklamanın ardından kitle alkış ve sloganlar eşliğinde Hozat Adliyesi’ne yürüdü. Polisin geniş güvenlik aldığı yürüyüşe katılanlar Hükümet Konağı önünde beklerken, listede ismi geçen Başkan Cevdet Konak ile 3 vatandaş Cumhuriyet Savcılığına giderek suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından basın mensuplarına açıklama yapan Belediye Başkanı Cevdet Konak, başsavcılığın soruşturma kapsamında ilçe jandarma ile ilçe emniyet müdürlüğündeki bilgisayarlara el koyduğunu söyledi.

Konak, savcının kendisine soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü bilgisini aktardığını da sözlerine ekledi.

Suç duyurusunun ardından kitle, sessizce dağıldı.