Dersimlilerin uzun yıllardır tepki gösterdiği baraj, HES ve madenlerden sonra Pülümür İlçesi Senek Köyü’nde bulunan Hêniyo Pil (Büyük Çeşme) ziyaretgahındaki suyun damacana ve pet şişelere doldurularak satmak amacıyla özel bir firma başvuruda bulundu.

Tunceli İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne kaynak suyunun kiralanması yönünde başvuruda bulunan şirkete, Dersimlilerin tamamı tepki gösteriyor.

2013 yılında başvurusuna gerçekleştiren şirketin faaliyeti için ilgili kurumlardan görüş yazısı istenirken, Dersim Kızılbaş Aleviliği’nin önemli merkezlerinden biri olan Büyük Çeşme ziyaretgahı suyunun ticari amaçla satılması büyük tepki topluyor.

hes_ic-002.jpg

Aralarında sanatçılar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve köylülerin de bulunduğu kalabalık bir grup, Büyük Çeşme ziyaretgahında yaptıkları açıklamayla duruma tepki gösterdi.  

Açıklamada, bu mevsimde suyunun coşkunluğuyla bilinen ziyaretgah suyunun mevsimsel değişikliklerden etkilenerek kuruması dile getirilirken, Dersim Kızılbaş Aleviliği’nin merkezlerinde olan ziyaretin kar hırsına kurban edilmek istenmesine yönelik tepkiler de dile getirildi.

hes_ic1-002.jpg

Kurbanların kesilerek niyazların dağıtıldığı ziyaretgahta sanatçılar tarafından Alevi Kızılbaş müziği eserleri de okundu.

Yapılan tepki açıklamasına ilişkin geniş haberi gazetemiz ve internet sitemizden takip edebilirsiniz. 

 

hes_ic2.jpg

 

hes_ic3.jpg