Dersim’de merkeze bağlı Sütlüce bölgesinde belediye tarafından yapımı planlanan katı atık çöp ayrıştırma ve bertaraf tesisi yeri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Alican Önlü, Kemal Bülbül ve İl Örgütünün ‘Herkese Adalet Kampanyası’ programı  kapsamında Dersim belediyesini ziyaret etti. Ziyarette katı atık tesisi gündeme gelince HDP heyeti, geçmiş dönemde HDP’li belediye başkanları tarafından emek verilen ve ilin geleceği açısından çöplerin vahşi depolanmasından kaynaklı tahribatları önleyeceği için projenin doğru bir proje olduğunu ifade etti.

HDP projeyi desteklediklerinden dolayı sosyal medya hesaplarından eleştiriyi aşan saldırılar olduğunu belirterek yazılı açıklama yaptı. HDP Dersim İl Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Son günlerde Dersim kamuoyunda sütlüce köyü kemer mezrasında inşası düşünülen Dersim katı atık birliğine [DER-KAB] ait katı atık çöp ayrıştırma ve bertaraf tesisi yeri ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Partimiz Dersim belediyesinde yönetimde olduğu 2004 yılının nisan ayından, kayyumun el koyduğu Kasım 2016 yılına kadar 12 buçuk yıllık süreçte,  Dersim, belediye tarihinde görülmedik hizmetlere imza atmış ve bu projelerin büyük bir kısmını gerçekleştirmiştir. Partimizin ideolojisinin üzerinde oturduğu üç önemli ayaktan biride ekolojik bir yerel yönetimler anlayışıdır. Bunun gereği  biyolojik atık su arıtma tesisini hayata geçirmiş, katı atık projesi için ilçe belediyeleriyle [DER-KAB] Dersim katı atık birliğini kurmuş ve proje ihalesini yaparak alan belirleme çalışmaları için resmi kurumlara başvuruda bulunmuştur. İl mahalli çevre kurulunca kemer mezrasındaki arazi tahsis edilmiştir.2014 yılında tahsis edilen bu yer konusunda günümüzde bölgede ikamet eden köylüler tarafından tesisin konumlanacağı alana itirazlar yükseltmektedir. Herkese Adalet Kampanyası programımız kapsamında çeşitli kurumlar arasında yer alan Dersim belediyesine yapılan ziyarette tesis gündem konusu olunca, geçmişte kendi dönemimizde emek verdiğimiz ve bir an önce inşasının ilimizin geleceği açısından çöplerin vahşi depolanmasından kaynaklı tahribatları önleyeceği için projemizin doğru bir proje olduğunu ifade etmiştik. Bundan dolayı partimize sosyal medya hesaplarından eleştiriyi aşan saldırılar olmuş ve partimizin aleyhine çeşitli spekülatif söylemler gerçekleşmiştir. Geçmiş dönemde yönetimde olan ve şu anda cezaevinde olan belediye başkanlarımız da bundan nasibini almıştır.

Partimiz dün olduğu gibi bugünde halkın yanında tavır almaya devam edecektir. Bu nedenle köylülerin itirazlarına ve eleştirilerine saygı duyuyoruz. Bu itirazların çözüm adresinin partimiz olmadığını ve itiraz adresinin Dersim belediyesinin de içinde olduğu DER-KAB olduğunu belirtmek isteriz. DER-KAB Meclisi merkez belediye başkanlığı ve 7 ilçe belediye başkanlığı olmak üzere toplam 8 belediyeden oluşmaktadır. En son belediye meclisinde bir komisyon kurulmasına karşın meclis üyelerimiz bu komisyon kararının Dersim belediye meclisi değil DER-KAB meclisinin alması gerektiğini belirterek komisyona girmemiştir. Bu projenin yer seçimi ile ilgili alanında uzman, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi, sosyolog, psikolog ve inanç kurum temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturulmalı, uygun yer seçimine halkımızın hassasiyetleri göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Bu proje Dersim kamuoyunun hepsi tarafından desteklenmekte, yer konusunda itirazlar olmaktadır.

HDP olarak Halkımızın düşünce ve eleştirilerine saygı duyuyor, Doğamızı korumak için geçmişte olduğu gibi bugünde mücadele etmeye devam edeceğiz.