Pülümür ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta ve Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülen tarihi Hanım Köprüsü için Belediye ve Kaymakamlığın yıllardır yaptığı yazışmalar olumlu sonuç verdi. 14 Ocak’ta yapılacak ihale ile köprünün restore edilmesi için ilk adım atılmış olacak. Restorasyon işleminin yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Hanım Köprüsü, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında tescilli tarihi varlık olarak ilan edilmişti. Tarihi köprünün restore edilmesi ve eski günlerine kavuşması Pülümür halkını da sevindirdi.

 

HANIM KÖPRÜSÜ(Pirde Xanime)

Pülümür’e 3 km uzaklıkta ve Pülümür-Kırmızı köprü arsında bulunmaktadır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Rivayete göre; varlıklı bir hanim tarafından Pülümür Çayı üzerinde ulaşımı sağlamak için yapıldığı söylenmektedir. Bu hanim tarafından bir geçiş yeri yapılması planlanmış ve köprünün yapımı için bir usta görevlendirilmiştir. Bu ustaya yapımında kullanılacak taslar Tercan dan dan getirtilmiştir. Kullanılacak tasın miktarının belirlenmesi ve eksiksiz, fazlasız tamamlaması durumunda kendisiyle evleneceği söylenmiştir. Usta ne bir eksik nede fazla taş kullanmamış ve bu hanımla evlenmiştir.

 

İsmail YOLERİ