Her gün 5-6 tane ihbar bizlere iletilmektedir. Sondaj bilgisi tarafımıza ulaşıldığı gibi bir grup arkadaşımızla sondaj yapılan Taht-Anafatma yerine gittik. Anafatma civarında Kommer Jeoteknik adlı inşaat, maddencilik ve mühendisliğe ait sondaj aracının sondaj için orada bulunduğunu gördük.  İşçilere sondajın ne amaçla yapıldığnıı, ellerinde varsa gerekli belgeleri göstermelerini talep ettik. Çalışmaları sürdürenler bunun baraj sondajı olmadığını, burada yapılan çalışmanın Orman ve Su İşleri Müdürlüğünün bilgisi dahilinde Milli Park alanına yapmak istedikleri günübirlik dinlenme ve ziyaret yeri kapsamında yapıldığını belirttiler. Bunun üzerine çalışmalarını durdurmalarını söyleyerek dersim merkeze döndük ve bilgi almak için Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne gittik.

     Müdürlükte tarafımıza burada günübirlik dinlenme ve ziyaret yeri yapılacağı söylenerek burada yapılmak istenen yere ilişkin resmi belge, yazışma ve yapılacak çalışmaya ilişkin proje-planlar gösterildi. Sondaj çalışmasının gerekliliğini sorduğumuzda bunun Milli Parklar ve İmar mevzuatı uyarınca yapıldığını söylediler.  Yine sondaja ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüyle yaptığımız görüşmede de buradaki çalışmanın ve sondajın Milli Park alanına günübirlik tesis için yapıldığı ve kesinlikle baraj sondajı olmadığı belirtildi.  Elde ettiğimiz resmi belge ve bilgilerden buraya günübirlik tesis ve ziyaret yeri yapılacağı yetkililerce belirtilse de kuşkularımızın giderilmediğini belirtmek istiyor halkımızı gösterdikleri duyarlılığı sürdürmeye devam diyoruz.  Elbette talebimiz ve isteğimiz Munzur vadisi milli parkının baraj projelerinden arındırılarak vadinin zenginliğinin geleceğe aktarılmasıdır. Bu kapsamda yapılacak olan her çalışmayı destekliyoruz.

     Kuşkuyla baktığımız sondaj çalışmasına ilişkin aşağıdaki soruların Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Müdürlüğünce kamuoyu nezdinde cevaplanmasını bekliyoruz.

 

1.         Anafatma bölgesi Bozkaya yani Dikilitaş barajı sahası alanına girmektedir.  Baraj sahasına girecek bir alan üzerine tesis kurmanın, buraya yatırım yapmanın ne anlamı vardır?

2.         Kaç adet sondaj kuyusu vurulacaktır? Vurulan sondajların derinliği kaç metre olacaktır?

3.         Tamamen ahşap olarak yapılacak ve tek katlı olan yapılar için bu kadar sondaj gerekli midir?

4.         Şu an sondaj yapılan alan ile Bozkaya ve Kaletepe baraj etüt raporunda yer alan sondaj noktaları aynı alan içerisinde görülmektedir. Bu çalışmanın Bozkaya ve Kaletepe baraj etüt raporu ile alakası var mıdır? 

 

                                                                                         Haydar ÇETİNKAYA

                                                                              Eğitim Sen Çevre Komisyonu