Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi önergesinde konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Hapishanelerde işkenceler ve saldırılar her geçen gün artmakta ve mahkûmlar, yaşananları hücrelerinin dışına duyurmakta sıkıntı yaşamaktadır. Çünkü mektuplar ailelerine, yakınlarına, gazetecilere ve milletvekillerine ulaştırılmamaktadır. Kırıkkale Hapishanesi’nde bulunan bir mahkûm, 11 Nisan 2016 tarihinde Kocaeli’nde görülecek duruşması için 10 Nisan 2016 tarihinde Kandıra Hapishanesi’ne götürülmüştür. Bir gece misafir olarak kalması gereken mahkûma ‘çıplak arama’ yapılmak istenmiştir. ‘Çıplak aramayı’ kabul etmeyen mahkûma, gardiyanlar saldırıda bulunmuş ve üstü zorla çıkarılarak aranmıştır. Daha sonra ayakları plastik kelepçe, elleri ise ters şekilde demir kelepçelendikten sonra ağzından kan gelene kadar darp edilmiştir. Sabah mahkemeye götürülene kadar eller ve ayakları kelepçeli şekilde bekletilmiştir. Mahkemede hâkim, mahkûmu görür görmez önce hastaneye sonra savcılığa götürülmesini istemiştir. Hâkimin talimatına rağmen savcıya ifade vermeden Kırıkkale Hapishanesi’ne geri götürülmüştür.

Ayrıca edinilen bilgilere göre Kırıkkale Hapishanesi’nde 28-29-30 Mart günleri gardiyanlar, Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı ve temizlik, yemek gibi ihtiyaçlarda kullanılan kişisel eşyalara kısıtlama getirdiği iddia edilen bir genelgeyi gerekçe göstererek hücrelerde arama yapmaya başlamıştır. Arama sırasında gardiyanların eşyaları dağıtması ve hakaret etmesine tepki gösteren mahkûmlar, darp edilmiştir. Adalet Bakanlığı talimatı, mahkûmlar tarafından görülmek istenmesine rağmen gösterilmemiştir. Arama sırasında 2 kişinin kaldığı hücrelerde;

•             2 kovadan biri alınmış,

•             2 temizlik fırçasından biri alınmış,

•             Hücrede bulunan 2 tastan biri alınmış,

•             Hücrelerde bulunan çek pasların sopa boyları kısaltılmış, (mahkûmlar eğilerek temizlik yapmak zorunda kalıyor)

•             Bazı hücrelerden nevresim ve battaniye alınmış,

•             Zorunlu ihtiyaç malzemeleri alınan mahkûmlar için en az iki kişi kalan koğuşa bir diş fırçası bırakılmıştır.

Bütün bu aramalar ve eşyalara el konulması sırasında hapishane yönetimi mahkûmlara “Bundan sonra bu şekilde muamele göreceksiniz ve bu durum her yerde yaygınlaşacak” denilmiştir.”

Milletvekili Hakverdi şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1.            Kırıkkale Hapishanesi’nden Kocaeli Kandıra Hapishanesi’ne götürülen mahkûmun ‘çıplak aranmak’ istendiğine dair iddialar doğru mudur? Doğru ise mahkûm neden çıplak aranmak istenmektedir? ‘Çıplak arama’ yapmak isteyenler hakkında işlem yapılacak mıdır?

2.            ‘Çıplak aramayı’ kabul etmeyen mahkûmun gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur? Darp sonrası ayakları ve elleri ters kelepçeli şekilde tekrar darp edildiği ve sabaha kadar hücrede bekletildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise işkence yapanlar hakkında işlem yapılacak mıdır?

3.            Mahkemeye çıkarılan mahkûmu gören hâkimin, önce doktora sonra savcılığa götürün talimatı vermesine rağmen mahkûmun Kırıkkale Hapishanesi’ne götürüldüğü iddiaları doğru mudur? Mahkûm, hastane ve savcılık yerine neden Kırıkkale Hapishanesi’ne gönderilmiştir?

4.            Kırıkkale Hapishanesi’nde 28-29-30 Mart tarihlerinde gardiyanlar, Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı genelge nedeniyle hücrelerde arama yaptığı iddiaları doğru mudur? Yapılmış ise bakanlığın böyle bir genelgesi var mıdır?

5.            Yapılan aramalarda iki kişilik hücrelerde bulunan 2 kova, 2 temizlik fırçası ve 2 tastan birinin alındığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise kova, temizlik fırçası ve tas neden alınmıştır? Alınan eşyaların ne zararı vardır? Hücrede kalan mahkûmlar, aynı eşyaları kullanmak zorunda mıdır?

6.            Hücrelerde bulunan çek pasların sopa boylarının kısaltıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

7.            İki kişilik bazı hücrelerden nevresim ve battaniyelerin toplatıldığı iddiaları doğru mudur?

8.            İki kişilik hücrelerde kalan iki mahkûm olmasına rağmen “bir diş fırçası” verildiği iddiası doğru mudur? İki mahkûmun tek diş fırçasını kullanması Adalet Bakanlığı’nın almış olduğu karar mıdır? Siz başkasının kullandığı diş fırçasını kullanır mısınız? Kullanmayacaksanız mahkûmlara neden bu dayatılmaktadır?

9.            Arama sırasında “Bundan sonra bu şekilde muamele göreceksiniz ve bu durum her yerde yaygınlaşacak” denildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise her hapishanede mahkûmların kişisel temizlik malzemelerine el mi konulacaktır?