TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, önergesinde şunları kaydetti: “Hapishanelerdeki baskılar ve keyfi uygulamalar her geçen gün artmaktadır. Her gün yeni yasaklar ve yeni uygulamalar ile mahkûmlar sahip oldukları haklarından mahrum bırakılmaktadır. İktidar kendisine karşı olan muhalifleri susturmak için hapishaneleri etkin bir şekilde kullanmaktadır. İşkence ve ağır tecrit uygulamaları,  ciddi sağlık hakkı ihlalleri, ağır disiplin cezaları, iletişim ve sohbet hakkı engelleri, aile görüşü yasakları, mektup yasakları, gazete ve kitap yasakları, telefon yasakları, ortak kullanım alanlarına çıkma yasakları, hücre cezaları gibi öne çıkan ihlallerin yanı sıra hapishanelerin aşırı doluluğu sorunların ana kaynağını oluşturmaktadır. Kısacası tecrit eskiye oranla daha da bilinçli olarak uygulanmaktadır. Tutuklu ve hükümlüler üzerinde mimari olarak hücrelerle uygulanan tecrit, disiplin cezalarıyla artmaktadır. Disiplin yasaklarının kullanımı konusunda hapishane idarelerine sonsuz yetki verilmiştir. Amaç disiplin cezaları ile tecridi ağırlaştırmaktır.

Hapishaneler her dönem insan hakları ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı ve günümüz koşullarında bu ihlallerin giderek arttığı yerler olarak çözüme en acil ihtiyaç duyulan sorunlardan biri durumundadır. Hapishanelerin sorunu, yeni hapishaneler inşa ederek çözülemez. Hapishanelerin fiziki şartları derhal düzeltilmeli, hapishanelerdeki anti-demokratik uygulamaların, işkencelerin, kötü muamelelerin ve ölümlerin sorumluları tespit edilmeli ve cezalandırılmalıdır.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde hükümlü Mecit Şahinkaya, tarafından gönderilen mektupta Haziran ayında Kandıra Hapishanesi’nde yaşanan ihlalleri yazmıştır.”

CHP’li Vekili şu sorularına Adalet Bakanı İpek’ten yazılı yanıt istedi:

Mahkûmların özellikle gazetecilere yazdıkları mektupların engellendiği iddiası doğru mudur? Doğru ise mahkûmların mektupları neden engellenmektedir?

Mahkûmların gazetecilere yazdıkları mektuplar neden ‘sakıncalı’ görülmektedir? Yaşanılan ihlalleri yazmaktaki ‘sakıncalı’ durum nedir?

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Hapishanesinde bulunan Mecit Şahinkaya’nın, İ.K. adlı infaz koruma memuruna “işkenceci” dediği için 10 ay hapis cezası aldığı doğru mudur? Bu durumu gazetecilere bildirmek için yazdığı mektupların gönderilmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

İ.K. adlı infaz koruma memurunun hakkında onlarca soruşturma ve dava bulunduğu, ayrıca Şahinkaya ve diğer mahkumlara ‘çıplak arama’ işlemi yaptığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise Şahinkaya’ya neden ceza verilmiştir? İ.K. hakkında ‘çıplak arama’ ve işkence iddiasıyla herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Kandıra 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde hükümlü Murat Kaymaz, Mecit Şahinkaya ve Taner Korkmaz’a avukat görüş yerlerinin ‘cam fanus’a çevrilmesini protesto ettikleri için 1’er ay mektup yasağı uygulandığı iddiaları doğru mudur?

Leman, Penguen ve Uykusuz adlı mizah dergilerinin ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle hapishaneye alınmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise adı geçen mizah dergilerinin ‘sakıncaları’ nelerdir?

Hapishane idaresinin, İnfaz Hakimliği’nin kararlarını uygulamadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise idareye bu yetkiyi kim vermiştir?

Kandıra 1 No’lu Hapishanesi’nde hükümlü Cemal Aydoğan’a, Mart 2015 tarihinde oğlu tarafından gönderilen mektupta bulunan kardeşi Hasan Aydoğan’ın fotoğrafını vermediği iddiaları doğru mudur? Mahkuma kardeşinin fotoğrafının aylardır verilmeme gerekçesi nedir? Gözaltında kaybedilen Hasan Aydoğan’ın fotoğrafı nerededir?

Mahkum Murat Kaymaz’ın 25.02.2015 tarihinde ailesine göndermek istediği el ürünü süs eşyalarına idare tarafından neden el konulmuştur? İnfaz Hakimliği’ne yapılan itiraz haklı bulunmasına rağmen eşyalar 6 aydır neden gönderilmemektedir?

Hasta mahkumlara verilmesi gereken diyet yemeklerin verilmediği iddiaları doğru mudur? Ara öğünler neden verilmemektedir?

Mahkum Mecit Şahinkaya’ya ailesi tarafından Haziran ayı başında bir pantolon getirilmiş ve hapishane idaresi tarafından teslim edilmiştir. Pantolon ölçülerinin Şahinkaya’ya uymaması nedeniyle tadilata gönderilmiş ve yaklaşık 3 hafta sonra tekrar Şahinkaya’ya teslim edilmek üzere hapishane idaresine teslim edilmesine rağmen ‘pantolon renginin’ uygun olmaması gerekçesiyle verilmediği iddiası doğru mudur? İddiaları doğru ise 3 hafta önce alınan pantolon 3 hafta sonra neden alınmamıştır? ‘Hardal rengi’ pantolonun uygun olmama gerekçesi nedir?