Hakverdi, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde; son günlerde düzenlenen operasyonlara değinerek, “IŞİD terör örgütüne yönelik yapılması beklenen operasyonlar, sol derneklere, kurumlara, örgütlere, sendikalara ve basına yapılmıştır” dedi.

Yapılan operasyonlar sonrası “Gözaltına alınanlardan kaçı IŞİD üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştır?” diye soran Hakverdi, ‘Barış Yürüyüşleri’ne yönelik saldırılara da değinerek, “Türkiye’nin değişik illerinde ‘BARIŞ’ için sokağa çıkanlara neden müdahale edilmiştir? Siz ‘BARIŞ’ istemiyor musunuz?” diye sordu.

CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin yazılı yanıt istediği soru önergesi şöyle:

“Kilis’te 23 Temmuz 2015 tarihinde bir askerimizin şehit olması ile sonuçlanan IŞİD saldırısı sonrası IŞİD terör örgütüne yönelik yapılması beklenen operasyonlar, sol derneklere, kurumlara, örgütlere, sendikalara ve basına yapılmıştır. Türkiye’nin değişik illerinde Suruç katliamı, IŞİD saldırıları ve gözaltıları protesto etmek için sokağa çıkanlara polis sert müdahalede bulunmuş ve yeni gözaltılar olmuştur. Polis, Ankara Barış Bloku’nun 25.07.2015 tarihinde düzenlediği ‘Savaşa Hayır’ konulu basın açıklamasına izin vermemiş, sert müdahale ile gözaltılara başlamıştır.

24 Temmuz tarihinde İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda ise yüzlerce gözaltının yanı sıra Bağcılar’da Günay Özarslan adlı bir vatandaş öldürülmüştür. Sonrasında ise Gazi Cemevi 3 gün boyunca saldırıya maruz kalmıştır.

Alevilerin ibadethanesine günlerce süren saldırı nedeniyle çok sayıda kişi yaralanmış; Alevi Kurum Başkanları, Dedelerimiz ve vatandaşlarımız Cemevi içerisinde mahsur kalmıştır. Plastik mermi, gaz ve ses bombası, TOMA’lardan sıkılan tazyikli, boyalı ve kimyasal maddeli su ile saldırıları yetersiz bulanlar, Gazi Cemevi’ne silahları ile girmiştir. Sizin tanımadığınız ama Alevilerin kutsalı olan Cemevi’ne saldırı kabul edilemez.

Bu çerçevede,

Kilis saldırısı sonrası kaç ilde operasyon düzenlenmiştir? Toplam kaç kişi gözaltına alınmıştır?

Operasyon yapılan iller hangileridir? İllere göre gözaltına alınanların sayısı kaçtır?

Son operasyonlar ile gözaltına alınanlardan kaçı IŞİD ile bağlantısından dolayı alınmıştır? IŞİD ile bağlantısı nedeniyle gözaltına alınanlardan kaçı serbest bırakılmıştır?

27.07.2015 tarihi itibariyle Türkiye’de kaç IŞİD militanı tutuklu veya hükümlüdür?

Günay Özarslan’ın infaz edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru değilse neden avukatları olay yerine alınmamıştır? Avukatlarının çatışma olmadığına dair açıklamaları sonrası bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Türkiye’nin değişik illerinde ‘BARIŞ’ için sokağa çıkanlara neden müdahale edilmiştir? Siz ‘BARIŞ’ istemiyor musunuz?

Türkiye genelinde operasyonları protesto etmek için 24 Temmuz ile 27 Temmuz arasında sokağa çıkan kaç kişi gözaltına alınmıştır?

Cihat çağrısı için binlerce kişi İstanbul sokaklarında yürüyüş düzenlerken neden müdahale edilmemiştir?

Gazi Cemevi’ne saldırı için ‘emri’ kim vermiştir? Siz mi? Efkan Ala mı? Davutoğlu mu? Erdoğan mı?

Vali ve emniyet müdürü ile yapılan görüşmelerde ‘bizi aşıyor, talimat böyle’ şeklinde beyanda bulunmuşlardır. İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nü ‘aşan’ bu talimatı kim vermiştir? Vali ve emniyet müdürü İstanbul’da ne iş yapıyorlar? Kendilerine neden ‘kaldıramayacağı büyüklükte’ talimat verilmektedir?

Gazi Cemevi’ne yapılan saldırıda kaç ton su, kaç gaz bombası, kaç ses bombası, kaç plastik mermi kullanılmıştır?

Plastik mermilerde AKP logosu olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise neye dayanarak AKP logosu kullanılmaktadır? Mermilerde başka parti logoları da kullanılmakta mıdır?

Polisin Gazi Cemevi’ne silahları ile girmesi ve kapıyı zorlaması talimatını kim vermiştir?

Gazi Cemevi’ne saldırı ile ilgili size ulaşmak isteyen milletvekillerinin telefonlarına neden cevap vermediniz?

Geçici bakanlık yaptığınızdan beri talimatları Efkan Ala’dan mı yoksa Erdoğan’dan mı alıyorsunuz?”