Annesi Elif Güntaş’ın 1945 yılında Hırsızpınar Köyü’nde doğduğunu ve 1991 yılında trafik kazasında Babası Hüseyin Güntaş’la birlikte yaşamını kaybettiğini belirten Kazım Güntaş, “O günden sonra zaman zaman gerek annemin gerekse babamın ismini yaşatmak adına çeşitli düşüncelerimiz oldu. 2010 yılından itibaren de Tunceli Valiliği ile iletişime geçtik ne yapabiliriz diye. O görüşmelerde ilkokul gündeme geldi. Buna ilişkin çalışmalar başlatıldı. Annem, 2-3 ay eğitim almıştı. Ancak sonra kendi imkanlarıyla okuma yazmayı öğrendi ve bizlere de öğretmenlerimizin yanısıra okuma yazmayı öğretti.

Annemin adının bir okulda yaşıyor olması çok değerli. Bunda Tunceli Valiliği ve ona bağlı kurumların ciddi katkıları oldu. Katkılarından dolayı kurumlara ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Mekanların insanlarla anlamlı hale geldiğine vurgu yapan Güntaş, “Tuncelililer okulu, eğitimi başından beri çok önemserler ve değerli bulurlar. Okulların ve yaşamın huzurlu geçebilmesi demokratik bir yaşamla mümkündür. Son yıllarda ilerlemekte olan çözüm süreciyle birlikte okulların da iş hayatının da sosyal yaşamın da daha başarıya; ileriye doğru gideceğini düşünüyorum. Umuyorum ve bekliyorum ki kendi coğrafyamızda da ilimizde de son yüzyıllık travmanın geçişi demokratik ortamın inşasıyla mümkün olacaktır. Yaptığımız ve yapılacak okulların çok daha başarıya ulaşacağına inanıyorum. Huzurlu zamanlarda bütün bunlar daha dinamik daha anlamlı hale gelecektir” diye konuştu.