Bu kapsamda Elif Güntaş İlkokulu’nda düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, Gıda ve Yem Şube Müdürü Nedim Gül, Gıda Mühendisleri Şenay Kasun ve Hüseyin Kılıç’ın yanı sıra öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İl Müdürü Orhan Kaya, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sütün insan hayatındaki öneminden bahsetti.

İl Müdürü Kaya’nın konuşmasının ardından Gıda Mühendisi Şenay Kasun, öğrencilere sütün temel bileşenleri, insan sağlığı ve beslenmedeki önümü, sütün muhafaza koşulları hakkında sunum gerçekleştirdi.

gida_ic-001.jpg

Sunumun ardından öğrencilere  “Süt ve Sağlık”  konulu kısa film gösterimi yapıldı. Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt dağıtımı da gerçekleştirildi.

Öte yandan konuya ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", ülkemizde 1991 yılında kabul edilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararıyla 1991 yılından bu yana 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan Dünya Süt Haftası'nda, süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve özellikle okul çağındaki çocuklara süt tüketim alışkanlığı kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Ülkemizde Bakanlığımız 21 Mayıs Dünya Süt Günü çerçevesinde sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi, yurt içi talebi canlandırmak, her yaş gurubundaki bireye süt içme alışkanlığı kazandırarak, süt ve süt ürünleri besin değeri konusunda kamuoyunu aydınlatmak, daha dinamik bir toplum yapısı oluşturmak amacıyla süt tüketimini arttırma kampanyası başlatmıştır.

Süt ve süt ürünlerinin, çocukluktan başlamak üzere her yaşta tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulundurmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir.

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi maalesef arzu edilen düzeyde değildir. Yıllık kişi başı içme sütü tüketimi AB ülkelerinde 89 kg, Avustralya'da 107 kg, ABD'de 83 kg düzeyinde iken, Türkiye'de 33 kg civarında seyretmektedir. Süt ürünleri ile birlikte bu miktar 225 kg'a çıkmaktadır.

Özellikle içme sütü tüketiminin yetersizliği, araştırmalara da yansımaktadır. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 verilerine göre, ülkemiz insanının %44'ü hiç süt tüketmemektedir. Buna karşılık, her gün yoğurt, ayran, kefir vb. süt ürünlerini tüketenlerin oranı %55, peynir tüketenlerin oranı %76'dır.”