Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlaması amacıyla uygulanan Genç Çiftçi Projeleri ve İlde organik arıcılığın yaygınlaşması amacıyla 2014 yılında başlayan KDRP kapsamında finanse edilen Organik Arıcılık Projesi ile ilgili olarak yapılan değerlendirme ve bilgilendirme toplantısına, Vali Osman Kaymak, Vali Yardımcısı Olgun Öner, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ve projeden yararlanan hak sahipleri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Osman Kaymak,  Hükumetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illeri cazibe merkezi haline getirmek için bir kalkınma paketi hazırladığını belirterek, bu çerçevede Tunceli'ye yönelik olarak çok ciddi teşvikler geleceğini ve ön hazırlık çalışmalarını ilgili sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla birlikte yürüttüklerini ifade etti.

Tunceli'de gelecek dönemde istihdam ve üretimin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar olacağını belirten Vali Kaymak, “Her zaman söylediğimiz gibi tek hedefimiz, terörle olan mücadeledeki başarımız arttıkça bölgemizdeki bu tür yatırımlarda artacaktır. Onun için en büyük teşvik 'barış ortamı' diyoruz. Çünkü kendi yatırımcılarımız da barış ortamı olmadığı için bölgede yatırım yapmamaktadırlar. İnşallah terörle mücadeledeki ciddiyet devam ettikçe bu tür yatırımlar sürecektir. Bizler de Tunceliyi ve halkını seviyoruz, bu yörenin sorunlarını önemsiyoruz. Bunların çözümü için her gün değişik projelerle, değişik desteklerle halkımızın sorunlarının çözümü için proje üretiyoruz. Bundan halkımız müsterih olsun tek amacımız halkımıza hizmet etmektir."

ciftci_ic-002.jpgProjeyi hazırlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ve katılan üreticilere teşekkür ederek hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Kaymak,  "İnşallah arkadaşlarımız daha çok üretecekler ve gerçekten Tunceli'nin algısını değiştirecekler. Biz diyoruz ki gerçekten bu bölgede çalışmak ve üretmek büyük fedakârlık gerektiriyor. Bu fedakârlığı yapan arkadaşlarımız bölgelerini terk etmeyerek, direnerek üretim yapıyorlar. Direnmek budur üretime direnmek, yaşama direnmek. Öteki türlü gayri yasal yollarla devlete kafa tutarak direnmeyi kabul etmiyoruz. Devletle birlikte olunduğu müddetçe devletin her türlü imkânı sağlayacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. İnşallah bu arkadaşlarımız daha çok üretecek ve kazanarak Tunceli'nin üzerindeki bu kötü algıyı kaldırarak üreten Tunceli olarak Türkiye'ye katkı yaparız diye düşünüyorum.

Genç Çiftçi Projeleri başta olmak üzere tarımsal konularda uygulanacak projelerin İlimizde kırsalda genç nüfusun istihdamına çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. İlimizin en önemli sorunlarından biri olan köyden kente göçün önlenmesi, tarım ve hayvancılık konusunda girişimciliğin sağlanması hususlarında, bu projelerin diğer vatandaşlarımıza örnek olmasını diliyor projeden yararlanan hak sahiplerini tebrik ediyorum” dedi.

Toplantıda İlde Genç Çiftçi Projelerinin kapsamı ve gerçekleştirilen faaliyetler ile Organik Arıcılık Projesi konularında İl Müdürü Orhan Kaya bilgilendirme sunumu yaptı.

İl Müdürü Orhan Kaya sunumda; “Bakanlığımızca Genç Çiftçi Projeleri kapsamında İlimize 132 projenin uygulanması için 3.960.000,00 TL’lik ödenek aktarılmıştır. 2016 yılında şu ana kadar Arıcılık projesinden yararlanan 34 üreticimize 1.020.000,00 TL, Seracılık projesinden yararlanan 2 üreticimize 60.000,00 TL, Kapama Meyve Bahçesi projesinden yararlanan 2 üreticimize 60.000,00 TL olmak üzere toplam 1.140.000,00 TL hibe ödemesi verildi. Ayrıca İlimizde 10 üreticimize 400 adet akkaraman ırkı koyun, 4 üreticimize 160 adet morkaraman ırkı koyun ve 3 üreticimize ise 120 adet kıl keçisi dağıtımı yapıldı. Genç çiftçi Projesinden yararlanmaya hak kazanan Büyükbaş hayvancılık projesi, ivesi ırkı koyun yetiştiriciliği ile merinos ırkı koyun yetiştiriciliği projesi sahiplerine ise 2016 yılı içerisinde hayvan teslimatlarının yapılması planlanmaktadır” dedi.

Toplantı sonunda İlde Genç Çiftçi Projesinden yararlanan bazı hak sahiplerine Vali Osman Kaymak tarafından temsili hibe ödeme çeki verildi.