Munzur AŞ Yönetim Kurulu, geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada HDP ve DBP tarafından oluşturulan uzlaşma komisyonunun önerileri doğrultusunda çözüme hazır olduklarını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından bir açıklamada Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Genel Merkezi’nden geldi.

Dersim Halkı ve Kamuoyuna başlığıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Sendikamız ve Munzur Su A.Ş arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde taleplerin karşılanmaması sonucu, başlayan grevimiz 77. gününe girmiştir. Bu güne kadar sorunun çözümü konusunda yapılan arabuluculuk girişimleri ve Dersim halkının hassasiyeti karşısında yapmış olduğumuz değerlendirmeleri sizlerle paylaşmayı görev biliyoruz. Öncelikle bu güne kadar yapılan ithamları ve Munzur Su A.Ş fabrikasının kapanmasını istiyorlar gibi yaklaşımları kabul etmediğimizi, bunların gerçekçi ve objektif yaklaşımlar olmadığını belirtmek isteriz. Amacımız kesinlikle, Dersim’in tek işletmesi olan Munzur Su A.Ş işletmesinin kapanması ve üretim yapmaması değildir. Dersim halkının geleneği hep mücadele ve örgütlü bir yapıdan yana olmuştur. Hak arama mücadelemiz böyle anlaşılmalıdır. Munzur Su A.Ş varlığını sürdürdüğü sürece iş yerinde işçilerin sendikalı olarak çalıştıkları, örgütlü bir yapı Dersimin mücadele geleneklerine güç katacaktır. O nedenle işletmenin kapanmasını değil, üretimini sürdürmesi, işçilerin örgütlü çalışmasından yanayız. Yapılan grev işçilerin hak alma aracıdır, yaşanan süreç böyle değerlendirilmelidir. Gelinen noktada Dersim halkının ve tüm kurumların hassasiyetini dikkate alarak yeni bir sürecin başlatılmasında, işletmenin üretime başlamasından yana olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

 

Buradan hareketle önerimiz;

1-İşten çıkarılan tüm üyelerimizin hak kaybı olmadan yeniden işe dönmeleri,

2-Gıda-İş sendikası ve Munzur Su A.Ş yönetiminin birbirine açmış olduğu davaların geri çekilmesi,

3-Munzur Su A.Ş yönetimi ile varılan mutabakata ve yönetimin sonradan kabul ettiği talepler ile tüm işçi arkadaşlarımızın iş başına hazır olduklarını belirtmek istiyoruz. Bu konularda yönetimin belirleyeceği günde üyelerimizin çalışmaya ve üretim yapmaya hazır olduklarını belirtmek isteriz.

4-Munzur Su A.Ş yönetiminin işçilerin sendika hakkına saygı göstermesi ve sorunun nihai çözümü için; Dersim, Ovacık, Mazgirt belediye başkanları, Dersim Barosu, Sendikalar, STK kuruluşları ve Siyasi Parti temsilcilerinin katılacağı bir komisyonun iki hafta içinde toplanarak sürecin çözüme bağlanması gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Oluşacak komisyonun ortaya çıkaracağı çözümü ve önerileri gerek sendikamız, gerek üye arkadaşlarımız komisyonun iradesini tanıyacaktır.

Şunu bir kez daha belirtmek istiyoruz, sendikamız ve üyelerimiz çözümden yanadır. Ancak tek taraflı bir çözüm anlayışı süreci daha fazla içinden çıkılmaz hale getireceğinden bu durumdan endişeliyiz ve bu açıklamayı Dersim halkına ve kamuoyuna yapmayı bir zorunluluk ve görev olarak biliyoruz.