Tunceli’de Dersim Dayanışması’nın çağrısı üzerine bir araya gelen yüzlerce yurttaş, “Gezi’den Soma’ya Katleden Devlettir, Her Yer Taksim Her Yer Direniş” pankartıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada, Gezi Şehitleri için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, “İktidara yönelik her eleştiri polis copuyla karşılandı. Meydanlar, haksız; hukuksuz şekilde demokratik gösterilere kapatıldı. Başbakan Polis şiddetini engellemek yerine bunu kışkırtan bir dil kullandı, kullanmaya da devam ediyor. Ancak ülkenin dört bir yanındaki emekçiler bütün baskılara rağmen parkına, ağacına, suyuna, yaşam haklarına sahip çıktı, mücadele etti, etmeye de devam ediyor” dedi.

Gezi eylemlerinin, Soma eylemlerinin ve Lice’deki kalekol karşıtı gösterilerin ortak mücadele ruhuna evrilmesi gerektiğini dile getiren Tunç, “Bu mücadele Demokratik bir Cumhuriyet, özerklik, özgürlük ve kardeşlik talebiyle yükseltilmeye devam etmelidir” diye konuştu.

Rojova’da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 15 sivilin öldürülmesine tepki gösteren Tunç, “Yalnızca Kürtlere değil Alevilere, Hristiyanlara yönelik bu saldırıda şeriatçı kuvvetler gücünü hükümetten almaktadır. Hükümet artık İŞID gibi El Kaide Türevi çetelere destek vermekten vazgeçmeli, sınırlar insani yardım için açılmalıdır” şeklinde konuştu.

Tunç’un açıklamasının ardından katılımcılar sessizce dağıldı.

Öte yandan Gezi eylemlerinin birinci yılı nedeniyle akşam saatlerinde bir grup kent merkezinde polisle çatıştı. Polisin tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ettiği grupla polis arasındaki çatışma gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

Yaşanan olaylarda kent merkezindeki bazı araç ve işyerlerinde maddi hasar meydana geldi.

 

gezi_ic-001.jpg

 

gezi_ic1-001.jpg