Fırat Havzası Altyapı Hizmet Birliği tarafından Fırat Havzası'nın çevre düzeni ve jeolojik etüt planı çıkarılıyor. Elazığ-Tunceli- Malatya, Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen alan içerisinde turizm türleri ile kültür, eğitim, eğlence, ticaret, konut ve her türlü teknik ve sosyal altyapı alanlarından bir veya daha fazlasını kapsayan, kendi içinde alt bölgeler ihtiva edebilen alan oluşturulacak.

 

Bu kapsamda kaynaklar arasında koruma-kullanma dengesini ve sektörel kalkınmayı sağlamak, arazi ana kullanım kararlarını belirlemek amacıyla, Fırat Havzasının 1/25 bin ölçekli çevre düzeni ve jeolojik etüt planı hazırlanıyor. Fırat Havzası Alt Yapı Hizmet Birliği Müdürü Ramazan Polat, Turizm potansiyellerinin belirlenmesine yönelik olarak yapılan, Jeolojik, kıyı, tarım, orman, mera, su kaynaklarına yönelik olarak etütler yapılacağını belirtti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen projeler arasında yer alan ve bugüne kadar yeterli gelişmeyi sağlayamayan iç turizme yönelik bölgelerin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını da açıklayan Polat, bu bölgeler arasında yer alan Elazığ- Tunceli – Malatya Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi de turizm türlerinin canlandırılmasına yönelik çalışmalar sonucunda; Ülkemizin turizm gelirlerinin arttırılması, Turizm çeşitliliğini arttırarak 12 ay turizm imkanının sağlanması, Alternatif turizme yönelik yurt dışı talebin ülkemize çekilmesi, İç talebin değerlendirilmesi, Bölgesel kalkınmaya destek olunması hedeflendiğini vurguladı.