Almanya‘nın Damstadt kentinde bir araya gelen Förderverein (Dersim Sözlü Tarih Projesi Yürütme Derneği), FDG, FDG‘ye bağılı derneklerin yöneticileri ve Almanya’nın farklı bölgelerinden katılan Dersimlilerle Darmstadt‘ta bir araya gelecekler.

Kurulacak Vakıf, Sözlü Tarih Projesi başta olmak üzere, Dersim’in dili, kültürü ve inancını da kapsayacak şekilde yok olmaya yüz tutmuş bir çok Dersim değerlerini koruma altına almak, geliştirmek, ve Dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.

Vakfın kuruluşuna ilişkin yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

Değerli Dersimliler ve Dersim Dostları,

“Son tanıklar göçmeden, uzat elini”  diye düştük yollara.

Bu bir slogan değil, Dersim'in imdat çığlığı idi. Dersim 1937-38 Tertelesi üzerinden 73 yıl geçmişti ve biz Soykırıma tanıklık yapmış mağdurları bir bir kaybediyorduk. Hiç zaman kaybetmeden tanıklara ulaşmalı, onlarla uluslararası standartlarda mülakatlar yapmalıydık.

Xızır'a, Düzgün Bava'ya şükürler olsun ki uzatılan o el havada kalmadı. On binlerce insanımızın desteği ile 6 farklı ülkede 42 farklı şehirde 360 tanık ile uluslararası standartlarda mülakatlar yapmayı başardık. “Son tanığa ulaşacağız” demiştik, tanıklar ile mülakatlarımız devam ediyor, verdiğimiz sözleri bir bir yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz.

2009’da yola çıktığımızda hedeflerimizi şöyle ifade etmiştik: “Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi, 1937-38 etrafındaki bilgi boşluğunu doldurmak, hayatta kalanların ve onların çocuklarının anlattıklarının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla başlatılmıştır. Katliamı ve sürgünü yaşamış, bugün hayatta olan insanlarla görüşmeler yapmak, çalışmanın birincil amacıdır. Çalışma ciddi bir zaman problemi ile karşı karşıyadır. Bekleme lüksü yoktur. 1937-38 acısını yaşamış insanlar kuşağı yavaş yavaş hakkın rahmetine kavuşuyorlar. Onlar aramızdan ayrılmadan hepsi ile görüşebilmek ve bildiklerini gelecek kuşaklar için kayda almak gerekiyor.

Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi’nin amacı sadece görüşme yapmak, bilgi ve belge toplamakla sınırlı değildir. Proje, bu bilgi ve belgeleri kamuoyu ile paylaşacak kurumsallaşmayı yaratmanın bir ön adımı sayılmalıdır.”

Bir yandan tanıklar ile söyleşiler devam ederken, diğer yandan daha baştan kurulmasını planladığımız vakıfın kuruluş çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Başta Dersim 1937-38 yaralarını vücudunda taşıyan, en mahrem sırlarını bizim ile paylaşan, bizi fakir sofralarına kabul eden tanıklara ve halkımıza verdiğimiz sözleri bir bir yerine getiriyoruz.

Vakıf ile beraber kısa ve orta vadede yapacaklarımızın bir kısmını sıralayacak olursak:

• Yapılan mülakatların trafsklibinin yapılması, kitap olarak basılması.

• Bu mülakatların başta Türkçe, İngilizce ve Almancaya çevrilmesi.

• Dersim'de bir Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi'nin kurulması. Bu merkez Dersim soykırım bilgi bankası gibi bir işlev görecektir. Dersim Tertelesi hakkında çalışmak isteyen dünyanın her yerinden üniversite, vakıf yada tek tek araştırmacı, tarihçi, yazar, film yapımcısı vd. olanak sağlayacaktır.

• Kişi olarak mülakatlar yapmış pek çok değerli araştırmacımız var, eğer isterlerse arşivlerinin bir kopyasını  “sergileme hakkı” ile verebilirler.

• Avrupa ve Amerika’da soykırım / tarih ile yüzleşme alanında çalışan üniversite ve vakıflar ile birlikte çalışılacak. Avrupa ve Amerika'da da birer merkezin oluşması amaçlanmaktadır.

• İkinci ve üçüncü kuşak ile söyleşilerin yapılması.

Dersim 1937-38 yıllarında duyulmayan çığlığımızı dünyaya duyurmak için, bilgi-iletişim çağının teknik olanaklarından yararlanan, tarihimizi güvence altına alacak Vakfımızın kuruluş toplantısını yapıyoruz. Bu tarihi projeye emek vermiş, katkı sunmuş, Dersim'in acısına tercüman olmuş ve Dersimliler'in birliğine sahip çıkan herkesi bu girişime destek vermeye, katkı sunmaya, sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Siz değerli dostlar davetlisiniz, gelin bu tarihi adımları beraber atalım, gelin birlikte ecdadımıza layık çalışmalar yapalım.

Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Komitesi (DSTP Komitesi)

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG)

Förderverein Dersim e.V.

Tarih: 13 Şubat 2016

Saat: 12:oo

Yer: DGB-Haus, Rheinstr. 50, 64283 Darmstadt