Türkiye Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Engelliler Meclisi ve Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Hiç kuşku yok ki, son 15-20 yıl içerinde ülkemizde engellilerle ilgili önemli mesafeler kat edilmiştir.  Engelliler Yasasının 2005 yılında kabulünden sonra 2009 yılının 28 Eylülünde Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi de yürürlüğe girerek ulusal mevzuatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Engellilere ilişkin mevzuat, bazı eksiklikler olmakla birlikte önemli oranda tamamlanmıştır.  Bugün sorun, esas itibariyle bu mevzuatın yaşama geçirilmesi ile ilgilidir.  Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin yaşamında değişiklik yaratamıyorsa bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenle engelli haklarının öznesi olan engelli bireylerin ve ailelerinin bilinçlendirilmesinin yanı sıra uygulayıcılara çok iş düşmektedir. Ne yazık ki, yasaları uygulayan kurumlar ve bürokratlar yeterince bilinçli ve duyarlı değildirler. Bilgiye, fiziksel çevreye, ürünlere ve hizmetlere erişimin önünde ciddi engeller bulunmaktadır. Bu engellerin biran önce kaldırılması için hizmet sunucu kurumları ve bürokratları göreve davet ediyoruz.

2022 ve 2828 sayılı kanunlarda değişiklik istiyoruz!

2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratıyor. Mevzuattaki bu koşul engelli bireyleri, birlikte yaşadığı hane bireylerine bağımlı kılıyor. Engelli bireyin hiçbir geliri olmadığı halde hane gelirini hesaplayarak sanki bireyin geliri varmış yanılsamasına neden oluyor.

Nasıl bir değişiklik istiyoruz?

Taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, anayasamız gereği kanun hükmündedir. Bu sözleşmeden doğan yükümlülüklere dayanarak; bakım desteği ve muhtaçlık aylığı bağlanacak engelli bireylerin tespitinde, hane halkı toplam geliri yerine bireyin bizzat fiilen eline geçen gelire bakılması yönünde bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Muhtaçlık aylığı ve bakım ücreti bağlanırken engelli bireyin birlikte yaşadığı tüm kişilerin gelirinin değil, engelli bireyin kendi gelirinin esas alınmasını istiyoruz. 

Bu kampanya bir süreden beri sosyal medya üzerinden sürdürülmektedir. Aynı zamanda  Change.org  üzerinden bir imza kampanyası yürütüyoruz. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı  www.turkiyeengellimeclisi.org     adresindeki web sitemizde yer alan   http://chng.it/KthK7DNN6K  linge tıklayarak imza kampanyamızı imzalamaya çağırıyoruz.      

Önümüzdeki haftalar içerisinde kampanyamız TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere yönelik olarak yürütülecek lobi faaliyeti şeklinde devam edecektir.