Ankara katliamında yakınlarını kaybeden ailelere taziye, yaralananlara da geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak amacıyla Dersim’e gelen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı İlhan İlbey, Emek Partisi Dersim İl Örgütü üyeleriyle birlikte bu ziyaretlerinin ardından Ovacık İlçesi’nde Munzur Su A.Ş.’de çalışan ve grevde bulunan işçileri ziyaret etti.

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine greve başlayan DİSK’e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na üye 42 işçiyi Munzur Su’da ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, işçiler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

İşçilerle sohbet eden Gürkan’a İşçi Temsilcisi Deniz Erdoğan grevin gerekçeleri hakkında bilgi verdi.

“30 Temmuz itibariyle Munzur Su A.Ş: ile toplu sözleşme masasına oturduk. Toplamda 6 görüşmemiz oldu. Son toplantıda taleplerimizi bir kez daha ifade etmiştik. Taleplerimiz bellidir. Son gelinen noktada yılbaşlarında 250 TL gıda yardımı, 1 Mayıs'ta 250 TL yardım ve 500 TL kömür yardımı talebimiz kabul edilirse sözleşmenin masada biteceğini ifade etmiştik. Ancak yönetim Kurulu, görüşecek bir şeylerinin olmadığını ve görüşmenin bittiğini ifade ederek sonuçlandırmıştır. Sendikamızın ısrarıyla “yeniden görüşelim” notu tutanaklara geçmiş, yönetim kurulu, yeni bir görüşmeye ancak bu koşul ve taleplerden geri adım atılırsa görüşebileceklerini belirtmişlerdir. Sendikamızla işçiler arasında yapılan değerlendirme sonucunda 28 Ekim 2015 Çarşamba günü greve çıkma kararı alınmış ve karar uygulanmıştır. Çünkü yönetim kurulu kendi kararında ısrarlı olduğunu bir kez daha ifade etmiştir.

grev_ic-003.jpgBu süreçten sonra Yönetim Kurulu işçileri arayarak grevi kırmak, işçileri iş başı yaptırmak için girişimlerde bulunmuş, ancak işçilerin kararlı tutumu karşısında geri dadım atmıştır. Şimdi ise Dersim halkını yanıltma ve gerçekleri çarpıtma girişimleri başlamıştır. Dersim halkının bir değeri olan Munzur Su İşletmesi’nde işçileri asgari ücretle çalıştırıp, onların emeği üzerinden marka olan su işletmesinde, işçilerin haklarının verilmemesi neyle açıklanabilir? Sendikamız ve işçiler talepler karşılandığı koşullarda üretim yapmaya hazırdır” dedi.

SELMA GÜRKAN, “SON 4-5 YILDA YASAL GREVLER BİLE GERÇEKLEŞMEMİŞTİR”

Munzur Su işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını belirten EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Maalesef son 4-5 yılda yasal grevler bile gerçekleşmemiş, erteleme, yasaklanma veya kırılmayla karşılaşmıştır. Çay işçileri, hava işçileri, şişecam işçilerinin grevleri gibi. İşçi sınıfı bir mücadeleye karar verdiği zaman bunun yasal dayanağı olsun olmasın meşruluk dayanağı varsa ilerler. En son geçen Mayıs Haziran döneminde metal işçilerinin grevine tanıklık ettik. Yasal değil fiili grevdi. Metal işçilerinin çok haklı talepleriyle başlattıkları grev Türkiye çapında önemli bir karşılık buldu. Yasal ve meşruluk meselesi bizim ülkemizde çok da tartışılan bir mesele. Munzur su işçilerinin mücadelesi meşru ve haklıdır. Çalışma hayatının haklılığı içinde yasal bir mücadeledir. Sizin de kaygınız olmasın. Bizim de en ufak bir kaygımız yoktur. Bir diğer yön mücadele eden işçilerin karşısında işverenlerin başvuru yöntemi manipülasyondur. Bunu daha önce Türk Telekom işçilerinde gördük. Bunlar üç bin dört bin lira maaş alıyorlar şu kadar daha maaş istiyorlar manipülasyonları yaratıldı. Tekel işçilerinde de benzer yöntemler propaganda olarak kullanıldı. Çünkü Türkiye kamuoyunda büyük destek almıştı bu grevler. İşveren kamuoyu desteğinin kesilmesi, zayıflatılması için bu tür kara propagandalara başvuruyor. İşsizliğin yoğun yoksulluğun yoğun olduğu bir atmosferde işçilerin en ufak ücreti rekabet konusu olsun istiyor. Bu haklı mücadeleye destek ve dayanışmanın önü kesilsin istiyor. İşçi sınıfı kazanacaksa kendi içinde ortaklık ve dayanışmayla ikincisi bütün kamuoyundan halk güçlerinden alacağı dayanışmayla kazanacak. EMEP olarak bütün olanaklarımızı Munzur Su işçilerinin haklı talepleri için seferber edeceğiz. Kendi direniş ve mücadelemiz olarak göreceğiz” dedi.

İşçi sınıfının ekonomik ve sosyal hakları için mücadelesinin önemli olduğunu belirten Gürkan, “Ancak aynı zamanda işçi sınıfı siyasete de müdahil olacak. Asgari ücret dahil politikaların belirlenmesinde de söz sahibi olacak ki kazanımlarını her yönden geliştirebilsin. En doğal hakkı sendikal örgütlenme önünde onlarca yüzlerce engel varsa siyaset hakkı önünde de onlarca yüzlerce engel çıkarılıyor. Ortak mücadeleyle sendikal, ekonomik ve sosyal haklarımızın engellerini temizlediğimiz gibi siyasal hak ve özgürlükler önündeki engelleri de temizlememiz gerekiyor” diye konuştu.

Politik aidiyetleri ne olursa olsun işverenlerin kendi sınıfsal çıkarlarını öne çıkardığına vurgu yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “İşverenler politik aidiyetleri ne olursa olsun sosyal hayata bakışı, ait oldukları toplumsal yapı ne olursa olsun milliyetçi, muhafazakar, laik, solcu sosyal demokrat. İşçi sınıfının kazanımlarına geldiğinde bunlar birden bire yok oluyor. İşçi sınıfının kazanımları karşısında onlar için de kendi sınıfsal çıkarları önemli hale geliyor. Politik aidiyet parçalanıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından işçilerin sorunlarını dinleyen Genel Başkan Gürkan ve yanındakileri işçiler tarafından aşure ikramında bulunuldu.

Gürkan ve beraberindeki heyet dayanışma duygularını dile getirerek Munzur Su’dan ayrılırken işçiler konuklarını alkış ve sloganlarla uğurladı.