Heyeti Mesut Mak’ın eşi Evrim Mak karşıladı.

 Evrim Mak, eşinin mücadele içerisinde hayatını kaybettiğini ve mücadeleden güç aldığını söyleyerek sözlerine başladı. Eşiyle sürekli yaşanan olayları konuştuklarını anlatan Mak, “Biliyorduk ölümün hepimiz için yaşanacağını. Hep tartışıyor, konuşuyorduk Mesut’la, çember daralıyor bizim de kapımızı çalacak diye. Ama bu kadar erken beklemiyordum” dedi. Öfkesinin daha da arttığını kaydeden Mak, “Benim bu öfkem Mesut’la başlamadı. Yıllardır katliamlar hep bize düşüyor, ölümler hep bizim payımıza düşüyor. İçimizde öfke artık birikiyor, insanlıktan çıkartmaya çalışıyorlar bizi. Mesut’la tartıştığımız anlaştığımız en iyi konuydu bunlar. Mesut diyordu hep işimiz çok zor Evrim diye, özellikle Emek Partisi olarak işimiz çok zor derdi. Bu süreci insanlara anlatabilmek, insanları sürece katmak zor ama biz zaten kolay olanı seçmiyoruz, zor olanı başaracağız diyordu. Katillerle barış ama bizim taleplerimizi de anlattığımız bir barış olacak derdi. Beni en son barış için öyle ikna etmişti” şeklinde konuştu.

 Ziyarette konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, partilerinin de zor bir dönemden geçtiğini ama ailelerden güç aldıklarını söyledi. Sürecin altından yeniden bir mücadele isteğiyle ve arzusuyla hep birlikte kalkacaklarını ifade eden Gürkan, “Sürekli katliamlar yaşamış bir toplumuz. Bu davaların da nasıl takip edilmesi gerektiğini biliyoruz. Göktepe, Madımak, Cumartesi annelerinin davalarında gördük. Bir şekliyle karanlıkta kalmış, üstü örtülmüş ilişkileri, üstü örtülmüş suçlar biraz daha açığa çıkabildi. Bu davayı da biraz bu şekilde ele alarak takip edeceğiz. Demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak ele alacağız” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, hak arayan, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren herkesin tehdit altında olduğunu belirtti. Yaşanan katliamın tarihi bir öneminin olduğunu söyleyen Tüzel, “Özellikle seçilmiş bir hedefti, biz de ona uygun bir şekilde bu hesaplaşmayı yapacağız. Hem dava yönüyle hem de bu katliamın bütün gerçekliğiyle ortaya çıkması için çok işimiz olacak. Bu katliamcı güçlerle hesaplaşmak çok boyutlu olacak. Duyguları ortadan kaldırmak mümkün değil ama kontrollü bir güce dönüştürmek, örgütlü mücadeleye dönüştürmek önemli. Bizim farkımız da bu olacak. Siyasi cinayetlerle başka türlü hesaplaşacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)