2013 yılı SODES kapsamında Tunceli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen  Emekler Çileğe Çilekler Reçele projesi Çilek yetiştiriciliğine dayanan bir eğitim projesi.

Projeye ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İlimizin yabancısı olduğu bir üretim olan çilek yetiştiriciliği, pazar taleplerin olması nedeniyle öne çıkmaktadır. 1 dekar alandan yaklaşık 5000 kilogram ürün elde edilmektedir. Kilogram fiyatı 5 TL'ye satılmaktadır. Hem sofralık, hem de reçellik olarak tüketilen, pazarlama sorunu olmayan ve oldukça yüksek gelirli bir meyvedir. Dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmek, damlama sulama ve malçlama sistemini tanıtmak ve büyük şehirlere göçü bir nebze de olsa engelleme yönünde katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

cilek_ic.jpg

Bu kapsamda Tunceli merkez ve köylerinde yaşayan ve sulu arazisi olan çilek tarımı ile uğraşmak isteyen 20 kadın kursiyer seçilerek 20 gün teori 10 günü uygulamalı mesleki eğitim kursu verilmektedir. 2013 yılı SODES kapsamında Tunceli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Emekler Çileğe Çilekler Reçele projesi Çilek yetiştiriciliğine dayanan bir eğitim projesidir. 7 aylık bir projedir. Projenin toplam bütçesi 74.250,00 TL'dir.

cilek_ic1.jpg

SODES kapsamında proje ofisi, 20 bayan kursiyerin çilek yetiştiriciliği teorik eğitimi aldıkları mesleki salon oluşturuldu. Uygulamalı eğitim içinde Müdürlüğümüzün arka bahçesine 1 dekarlık çilek bahçesi oluşturuldu, mesleki eğitime katılan 20 kursiyerimizle birlikte çilek bahçesinde uygulamalı çilek yetiştiriciliği eğitimi verilmekte, ulaşım, öğlen yemeği ve 20 TL kursiyer harçlığı SODES kapsamında karşılanmaktadır. 3 aylık teorik ve uygulamalı eğitimin sonunda 20 kadın kursiyerimize, Tunceli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü arasında imzalanmış olan protokol gereği çilek yetiştiriciliği kursu verilecektir" dendi.