Dersim Emek Gençliği, Erdal Eren’i anmak amacıyla Sanat Sokağında bir araya geldi.

Açıklamada Erdal Eren’in fotoğrafını da taşıyan grup adına açıklama yapan Nilüfer İlter, “12 Eylül 1980 günü Türkiye tarihinin en kara günlerinden biri oldu. Yüz binlerce insan tutuklandı, işkencede ve sokaklarda katledildi. Kitaplar yasaklandı, yakıldı. Üniversiteleri cezaevine çeviren YÖK kuruldu. Liseli gençlerin de arasında olduğu 50 insan idam edildi. 13 Aralık 1980’de 17 yaşında idam edilen Liseli Erdal Eren, 12 Eylül zulmüne karşı direnişin bir sembolü oldu. Erdal, her milliyetten Türkiye halkının ve gençliğinin mücadele simgesi oldu. Cuntanın başı Kenan Evren, Erdal asılırken utanmadan şu açıklamayı yapıyordu; “Asmayalım da besleyelim mi?” 12 Eylül’de Erdal’ı asanlar bir de Anayasa yazdılar. İşçiler, emekçilerle birlikte biz gençler, işte 30 yıldır bu faşist 12 Eylül Anayasası ile yönetiliyoruz. Bugünün gençleri olarak bizler 12 Eylül darbesini doğrudan yaşamamış olabiliriz. Ama darbenin getirdiği baskıcı anayasayı iliklerimize kadar hissediyoruz” dedi.

Ak Parti’nin darbelerle hesaplaşacağız dediğini ancak bunu gerçekleştirmediğini ifade eden İlter, bu hükümet döneminde Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz’ın öldürülmesi olayının yaşandığını söyledi.

İlter konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Bugün bizler, liselerde, üniversitelerde parasız bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim için mücadele ediyoruz. Ülkemizde NATO füzelerini istemiyoruz. Bu haksız savaşta ölmek ve öldürmek istemiyor; Kürt halkının özgürlüğünü savunuyoruz. Emek Gençliği saflarında geleceğimiz için mücadele ediyoruz.”