İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve TUİMDER Tarafından desteklenen ‘’AŞURE MİSALİ’’ adlı Proje kapsamında Pertek Kaymakamlığı,  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı eliyle, Pertek’in 22 köyünde belirlediği 208 yardıma muhtaç aileye kurban eti dağıttı. Yine aynı proje kapsamında Pertek Belediyesi ile “Ehl-i Beyt’i Anma ve Aşure Günü” adı altında ortak bir organizasyonla Pertek halkına yemek ve aşure ikram edildi.

    Yaklaşık bin 700 kişinin katıldığı program Elazığ merkez Mesudiye Camii Müezzin Kayyumu Hıdır Olcaşı’nın Kur’anı Kerim Tilavetiyle başladı.  Etkinlikte İlçe Müftüsü Metin Özel, Belediye Başkanı Recai Vural, Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt Muharrem ve Aşure konulu konuşmalarıyla; Diyanet Harput Eğitim Merkezi Müdürü Celal Sürgeç de ‘’EHL-İ BEYT’’ konulu konferansıyla Kerbela’yı hatırlatarak günümüzde birlik ve beraberliğin önemini vurguladılar.

pertek_ic-006.jpg

Pertek Kaymakamı Memiş İnan ise; yaptığı konuşmada “Kıymetli Pertek’li hemşehrilerim! Sevgili Peygamberimizin (sas) “Benim dünyadaki çiçeğim, reyhanım” dediği, “cennet gençlerinin efendisi” olarak tavsif ettiği, Hz. İmam Hüseyin Efendimizi yad edip, aynı sofra etrafında kenetlenerek kardeşliğimizi pekiştirmek amaçlı düzenlediğimiz Aşure etkinliğine hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Kalbinde iman taşıyan her Müslüman kardeşimizi 10 Muharrem günü bir hüzün ve bir keder kaplar. Çünkü 10 Muharrem günü Hz. Hüseyin Efendimizin ve de pek çoğu ehl-i beyt’ten olan 70 Müslümanın Kerbelâ’da şehadete ulaştıkları gündür.

Yürekleri yakan bu acı, mezhebi, meşrebi, kültürü, coğrafyası ne olursa olsun ehl-i beyt’e muhabbet besleyen her Müslümanın ortak acısıdır. Bizim edebiyatımızda kaleme alınan mersiyeler, kasideler, ilahiler, nefesler bu ortak acının en büyük şahitleridir.

Hz. Hüseyin’in konuşmaları ve mesajları dikkatle incelendiğinde: tüm kaygısının Resul’ün örnekliği doğrultusunda hak ve adaleti tesis etmek, kabilecilik karşısında kardeşlik bilincini oluşturmak olduğu görülmektedir. Kerbelâ hadisesinde Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının uğruna can verdikleri yol, Hz. Muhammed Mustafa (sas)’nın yoludur. Hz. Hüseyin zulme, zâlime, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı çıkmış ve bu uğurda şehit olup zalimlere üstün gelmiştir.

Bugün bizlere düşen Kerbelâ’yı,-Hz. Hüseyin ve arkadaşlarını- doğru okumak ve doğru anlamaktır. Onu sadece tarihte yaşanmış bir kıssaya, bir mitolojiye, bir efsaneye dönüştürmemek; bu hadiseden dersler çıkarmaktır.

Bu bağlamda; bu acı hadise üzerinden İslam coğrafyasında, özellikle kendi ülkemizde bir ayrılık-gayrılık değil, bir-beraber ve bütün olarak kardeşçe yaşayabileceğimiz bir huzur iklimi oluşturmalıyız.

Değerli katılımcılar! Türkiye Aşure gibidir.

Antepli kardeşlerimizin emeği Antep Fıstığı, Malatyalı kardeşlerimizin Kayısısı, Giresunlu kardeşlerimizin fındığı, Harran ya da Konya’nın Buğdayı, Gümüşhane ya da Ovacık’ın Fasulyesi, Aydın’ın İnciri, Manisa’nın kuru üzümü aynı kapta pişince aşurenin tadı anlaşılır. Türkiye’de birlik beraberlik olunca huzurlu, mutlu, refah içerisinde yaşarız.

 

Bu duygu ve düşüncelerle başta Hz. Hüseyin Efendimiz olmak üzere, Kerbela şehitlerini ve bugüne kadar hak, hakikat, hürriyet, adalet, ahlâk, erdem ve fazilet için, izzet ve şeref için can veren bütün şehitleri rahmet, minnet ile yâd ediyor, millet olarak ülkemizde barış, huzur, güven, karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde yaşamaya devam edeceğimiz bir ortamı Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Ayrıca Ermenek’teki maden faciasında hayatını kaybedenle Allah’tan rahmet diliyor, Mescid-i Aksa’da yaşananları kınıyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra, İlçenin İnanç ve kanaat önderi Hüseyin Erdoğan’nın duası, ardından Hacettin Yılmaz ve Hıdır Olcaş’ın Mersiye ve İlahi dinletisi gerçekleşti. 

Program, yemek ve aşure ikramı ile sona erdi.