Dersim Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde düzenlenen ve birden çok dilde “Anadilimle Varım, Dilsiz Yaşam Olmaz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık Türkçe ve Kürtçe “Anadil Haktır Engellenemez” sloganları atıldı.

Düzenlenen açıklamada konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hasan Ölgün, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlamıştır. UNESCO verilerine göre dünya üzerinde 2 bin 500 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, Türkiye’de tehlikede olan ana dili sayısı 18’i bulmaktadır. Bunlardan biri de Dersim’de konuşulan Kırmanckidir” dedi.

Anadilin kullanılmasının engellenmesinin sonuçlarına değinen Ölgün, “Anadilin kullanımının engellenmesi ile ilgili toplumun bütün bireylerini değişik boyutta etkilese de tartışmasız en fazla çevresi ile iletişimini anadili ile sağlayan çocukları etkilemektedir. Bu yıl dünya çapında 12. Kez kutlanan Dünya Anadili Gününü, ülkemizde anadili Türkçeden farklı Kürtçe, Arapça, Lazca, Hemşince, Çerkezce olan milyonlarca çocuğun kendi anadillerinden koparılmadığı bir ortamda öğrenmeleri en temel haklarıdır. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram armağan eden tek ülke olmakla övünürken, milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine “ülke bölünür” paranoyası ile yaklaşacak kadar çağdışı düşünceler ileri sürülebilmekte ve anadilinde eğitim talepleri suç olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.

Eğitim Sen’in anadilde eğitim hakkını savunduğu için kapatılmayla yüzyüze kaldığını anımsatan Hasan Ölgün, “Eğitim Sen, eğitim-öğretim alanında örgütlü bir sendika olmanın doğal bir sonucu olarak anadilinde eğitimi savunduğu için 2004 yılında kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi Eğitim Sen hakkında vermiş olduğu kapatma kararı nedeniyle mahkum etmiş ve sendikamızın haklı mücadelesi AİHM tarafından da onaylanmıştır. Eğitim bilimin en temel ilkesi olan anadilinde eğitimi savunmanın bizler açısından soruşturma, sürgün, baskı ve tehdit nedeni sayılmış olması düşündürücüdür.  Dünya Anadili Gününde milyonlarca çocuk anadilini kullanamadığı, anadilinde eğitim göremediği için mağduriyet yaşamayı sürdürmektedir. Bilimsel, laik ve demokratik eğitimin ayrılmaz bir parçası olan farklı anadiller üzerindeki sınırlamalara son verilmeli, her bireyin kendi anadilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Eğitim Sen olarak, tüm Türkiye halklarının 21 Şubat Anadili Gününü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ölgün’ün konuşmasının ardından Kürtçe de aynı metin okundu.