Dersim Eğitim Sen Üniversitesi Temsilciliği tarafından Mühendislik Fakültesi önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Temsilcisi Gürses Gürgül, açıklamanın amacının Mühendislik Fakültesi Dekanlığı İnşaat Mühendisliği Bölümüne araştırma görevlisi alımında yaşananlar olduğunu söyledi.

Gürgül,  “İnşaat Mühendisliği araştırma görevlisi alımı ilanı verilmeden önce kimin alınacağı üniversitede yaygın olarak bilinen bir durumdur ayrıca alınacak adayın kocası da ileri bir tarihte üniversiteye yardımcı doçent olarak alınacağı yine durumu takip eden herkes tarafından bilinmektedir. Adayın hak etmesi durumunda sınavı kazanması şüphesiz normal bir durumdur. Ancak ikinci sırada bulunan Dersimli adayın notlarındaki (Ales’te 84,07 e karşı 75.89, yabancı dilde 72,5’e karşı 56.25 ) bariz üstünlüğe rağmen alınacağı uzun zamandan beri konuşulan adayın 0.05 puan farkı ile sınavı kazanması hepimizi ciddi anlamda rahatsız etmiştir. Sınavda bölüm başkanın S.C’nin sorduğu son derece spesifik soru sadece ilgili aday tarafından tam puan alacak şekilde yapılmış, diğer adaylar ise bu sorudan neredeyse hiç puan alamamıştır. Bütün adayların bu soruya verdikleri cevaplar ve aldıkları puan incelendiğinde durumun ne kadar şaibeli olduğu daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

İLK SINAV, İTİRAZ SONUCU İPTAL EDİLDİ

10 Eylül tarihinde yapılan sınavın sendikanın itirazı sonucu iptal edildiğini belirten Gürses Gürgül, “Bahsedilen bu sınav 10 Eylül 2015 tarihinde yapılmış ancak Sendikamız tarafından yapılan itirazlar sonucu Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinin giriş sınavı jürisinin belirlenmesi ile ilgili olan Madde 9a aykırılıktan dolayı iptal edilmiş ve 9 Ekim 2015 tarihine ertelenmiştir. Söz konusu bu durum bütün bir dekanlıkta yönetmenliği bilen tek bir kişinin olmayışı ile değil, sadece ve sadece farklı hesapları olanların tutumları ile açıklanabilir” diye konuştu.

JÜRİNİN DEĞİŞMEMESİ RAHATSIZLIK VERİCİ

9 Ekim’de yapılacak olan sınav jürisinde herhangi bir değişiklik yapılmamasının rahatsızlık verici olduğunu kaydeden Eğitim Sen Üniversite Temsilcisi Gürses Gürgül, “9 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek bu sınavın jürisinde herhangi bir değişiklik yapılmaması rahatsızlık verici bir durumdur. Bizler Eğitim-Sen olarak aynı jürideki ısrarın nedenini gayet iyi bilmekteyiz. Alım yapılacak alanda doktora yapmış hoca varken doktorası inşaat mühendisliği değil de yapı eğitimi alanında olan ve sorduğu spesifik soru ile akıllarda soru işareti uyandıran hocada ısrar edilmesi bizler için şüpheye yer bırakmayacak kadar açık bir durumu işaret etmektedir.  Bizler yapılacak sınavın takipçisi olacağımızı ve sınavın bir oldu bittiye getirilmesine müsaade etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Bu bağlamda başta tüm il ve ilçe belediye başkanları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, Dersimspor camiası olmak üzere tüm halkımızı kimin alınacağının belli bu sınava karşı duyarlılık göstermeye, ayak oyunları ile elenen Dersimli adaya sahip çıkmaya konusundaki mücadelemizi takip etmeye ve destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Gürgül sözlerini şöyle sonlandırdı: “Son olarak “bilimde öncü” iddiasında olan üniversiteyi etik ve akademik liyakat kuralların hiçe sayılarak yapılan bu kadrolaşmayı durdurmaya, yine "Alevi muhabbetleri" düzenlemek yerine Alevi adayların ayak oyunları ile elenmesini engelleyecek şekilde asli görevleri olan adil, demokratik ve bilimsel yönetim ilkelerini uygulamaya davet ediyoruz.”