Doğamızda yaşam süren yaban hayatı tehdit altındadır. Son günlerde avcılık faaliyetleri özellikle Pülümür vadisi boyunca, Mazgirt ve Çemişgezek tarafları başta olmak üzere il genelinde yoğun olarak devam etmektedir. Başta dağ keçilerimiz ve kekliklerimiz olmak üzere daha birçok tür eline tüfek alan doğal yaşam düşmanları tarafından acımasızca katledilmektedirler. Basınımızın duyarlılığı sayesinde son zamanlarda doğal yaşam ve yaban hayatı ile ilgili çok sayıda güzel örnek Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşıldı. Her bir güzel haberde insanımızın doğa sevgisini, duyarlılığını, merhametini görmekteyiz. Fakat son günlerde sizlerin de basından ve sanal medya üzerinden gördüğü kadarıyla, yaban hayvanlarının katledilmesine dair haberler de ön plana çıkmıştır. Özellikle son günlerde bir yoğunlaşma söz konusudur. Zaman zaman tarafımıza ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne duyarlı insanlarımız tarafından gelen avcılık ihbarları olmaktadır. Tarafımıza iletilen avcılık ihbarları anında ilgililere ulaştırılmaktadır. Bize yani doğa derneğine, doğa aktivistlerine gelen veya direkt olarak Orman Müdürlüğüne giden ihbarlar doğrultusunda, şüpheli araçlar hakkında gerekli incelemenin yapılması sağlanmaktadır. Buradan hakkını da vermek gerekir ki Tunceli Doğa Koruma memurları denetimlerini sıklaştırmakta ve gelen ihbarları anında yerine giderek müdahale etmektedirler. Yine bu açıdan avcılık yapanlara karşı bazı noktalarda Jandarma tarafından uygulama yapıldığı görülmektedir. Zaman zaman aldığımız bilgilerden avcılık faaliyetleri yapanların tespit edildiği de olmaktadır. Fakat mevcut haliyle denetimler, gerek avcılığın fazlalığı, coğrafyanın geniş olması ve ihbarların zamanında yapılmaması nedeniyle koruma faaliyetleri yetersiz kalmaktadır. Koruma faaliyetlerinin yetersiz kalmasının en önemli nedenlerinden biri ise bu alanda görevlendirilen personel sayısının azlığıdır. Orman müdürlüğü yıllardan beridir 4-5 kişi ile bu işi yürütmektedir. Bu açıdan il valimize yeteri personelin istihdam edilmesi konusunda büyük görevler düşmektedir. Diliyoruz ki, ilgili kurum ile irtibata geçilerek gerekli insan ve araç ihtiyacı giderilir.

Bu doğada yaşam süren yaban hayatının acımasızca avlanmasına vicdanı olan kim varsa duyarsız ve sessiz kalmamalıdır. Dersim halkı inancı gereği doğada yaşam süren bazı canlıları kutsal saymıştır. Bu kutsiyet geçmişten beridir yaban hayatının varlığının korunmasını ve günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Kutsal türlerin başında ise yaban keçilerimiz, bezuvarlarımız yani "Male Peske" miz, Hızırın, Anafatmanın olarak adlandırılan keçileri gelmektedirler. İster kutsal görelim, isterse de onların doğal yaşamın bir parçası olarak kabul görelim, her şekliyle bu canlıların avlanması doğru görülemez, kabul edilemez.

Buradan tüm halkımıza, özellikle de avcılığın en çok yapıldığı Pülümür ilçesi ve köyleri yani Pülümür vadisinde yaşayanlara, bu vadiyi kullananlara, piknik yapanlara sesleniyoruz. Köy muhtarlarına ve doğaya gönül verenlere sesleniyoruz. Avcılık yapanları tanıyor ve biliyorsanız, avcılık yapıldığına tanık oluyorsanız lütfen duyarsız ve seyirci kalmayalım. Hiçbir şey yapamıyoruz diye düşünmeyin. En azından zamanında ilgili birimler başta olmak üzere bizlere de ihbar edebilirisiniz. Doğal yaşam düşmanlarına karşı mücadele etmek hepimizin görevidir. Doğal yaşamı korumak için gelin hep birlikte el ele verelim. Dersim insanı bırakalım cana kıymayı, incitmekten bile çekinen güzel insanlardır. Her canlının yaşam hakkına saygı duyar ve korur.  Fakat içimizden duyarsızlarda çıkabiliyor.  Hızır’ın dağ keçilerini, kekliklerimizi, kuşlarımızı yani yabanı  korumak,  bu kültür ve inancın bir parçası olan bizlerin, doğaseverlerin benim, senin kısacası bu işe gönül veren herkesin görevidir,. Unutmayın, Dersim onlarla güzeldir ve bu güzelliklerin yok edilmesine duyarsız kalmayalım.

Haydar Çetinkaya

Munzur Doğa Aktivistleri