Uzun uğraşlar sonucu yaralandığı dağlık alandan alınan vatandaş, tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

Yaşanan bu olay, yaban domuzlarını; kent sakinleri arasında sıkça konuşulan sohbet konusu haline getirmişti. Tunceli’nin Munzur ve Pülümür Vadisi’ne bu mevsimde uğrayan vatandaşlar, yol kenarlarında vurularak öldürülmüş çok sayıda domuz leşine rastlıyor. Bazı yaban hayvanları için uygulanan koruma maalesef domuzları kapsamıyor. Hal böyle olunca da eline silah alan avcılar, zevkine de olsa yaban domuzlarını öldürmekten geri kalmıyor.

Yaşanan bu katliam doğaseverlerin tepkisini çekiyor. Bunlardan biri de Tunceli’de belgesel yapımcılığı ve doğa fotoğrafçılığı ile uğraşan Malik Kaya.

Kaya, belki de yaban domuzuna en çok yaklaşarak onu fotoğraflayan kişi dersek abartı olmaz sanıyoruz.

malik_ic.jpg

Oldukça yakın mesafeden yaban domuzunu fotoğraflayan Kaya, “Dersim Atlas Dergisi’ne fotoğraf çekimi için Ovacık İlçesi’ne gitmiştik. Dönüş yolunda 2-3 yaban domuzunun yoldan yukarı doğru tırmandığını gördük. Yaban domuzlarından biri kara saplanmıştı; yürümekte güçlük çekiyordu. Ben de hemen fotoğraf makineme sarılarak bu durumu fotoğraflamak istedim. Saldırgan bir hayvan olduğunu bildiğim için temkinli şekilde yaban domuzuna yaklaştım. Normalde uzaklaşması gerekiyordu ancak kara saplandığı için hareket edemiyordu. Bu durumu fırsat bilip çok yakın mesafeden yaban domuzunu fotoğrafladım” dedi.

Yaban domuzlarının vurulmasına tepki gösteren Kaya, “Dersim coğrafyası içinde barındırdığı yaban hayatı varlığıyla eşsiz bir coğrafya. Bunu en iyi bilenlerden biri olduğumu düşünüyorum. 13 yıldan bu yana, gerek kentin coğrafyasını gerekse de yaban hayatını anlatan belgesel yapımlarıyla uğraşıyorum. Yine Dersim coğrafyasını anlatan Dersim Atlas Dergisi’ni çıkarıyoruz. Emin olun 2010 yılına kadar dağ keçileri, vaşak, tilki, ayı, kurt, keklik gibi hayvanlar doğal ortamlarında pek fotoğraflanmamıştı. Bunu bizler başardık. Dersim coğrafyasının bu güzelliklerini gerek kent insanına gerekse de Türkiye ve dünya insanlarına tanıtmanın gayreti içindeyken, son yıllarda maalesef bu güzellikleri yok etmeye çalışan insanların olduğunu görmek bizleri derinden üzüyor. Bu coğrafyadaki bütün canlıların yaşama hakkı olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Buna yaban domuzları da dahil” diye konuştu.