Yetkililerin yanı sıra Dersim Esnaf Dayanışmasına da çağrıda bulunan arıcılar, vatandaşlara bal yerine resmen şeker yedirildiğini bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Dersim merkeze bağlı Çıralı Köyü’nde arıcılık yapan Tahsin Atar, “Bizim yöremizin çiçek çeşitliliği son derece zengin. Böyle olduğu için balı da o kadar lezzetli.

bal_ic-006.jpgBizler tamamen doğal bal üretiyoruz ancak Pazar konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye genelinde bazı firmalar tatlıyı bal olarak satıyor. Bizim öyle değil. Vicdanımız son derece rahat bal satıyoruz. Çünkü hiçbir katkı maddesi koymuyoruz. Hatta bizler mumu dahi doğallaştırmak istiyoruz. Ancak şu an için bunu yapmaya gücümüz yok” dedi.

Türkiye’de kullanılan mumların yapılan tahlillerde kanserojen madde taşıdığının tespit edildiğini dile getiren Atar, “Bugün doğal mum üretmeye çalışsak bunu yapacak yerimiz yok. Hatay ya da Erzincan için de gücümüz yok” diye konuştu.

Kent esnafına da çağrıda bulunan Atar, “Dersim’in çiçek dokusu geniş balı da bir o kadar derman. Bugün katkılı ballar geliyor Dersim’e. Dersim esnafı bunu iyi düşünmeli. Burada doğal üretilmiş balları satsın. Belki kar oranı düşük olacak ancak en azından insanlara bal yedirmiş olacak. Bugün dışıradan gelen arıcılar bizim pazarımızı yok etmiş durumda. Vatandaş, Dersim’den bal akıyor İstanbul’a gitmeden renk değiştirip şekerleniyor. Bal niyetine aldığı şekeri direkt çöpe atıyor. Bu konuda esnafımızın da aklıselim düşünmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dersim’de 32 yıldır arıcılık yapan Veli Talay da kentte Pazar bulamamaktan ve vatandaşlara bal diye şeker yedirilmesinden yakındı.

bal_ic1-003.jpgTalay, “Bizim esnafımız Dersim balını alıp satsa bir ay içinde tükenir. Ancak dışarıdan gelen arıcılar şekerli ballarını esnafa veriyor. Bizler öylece kalıyoruz. Vatandaş da yanlış bir algı var. Aldığı çerçevenin ille de dolu olmasını istiyor. Doğadan gelen o. Dışarıdan gelen arıcılardan alınan; dışarıdan getirilen şekerli ballar Dersim Balı olarak satılıyor. Böyle olunca tamamen doğal olan balımızın olumsuz reklamı yapılmış oluyor. Oysa Dersim balı dünyada birinci baldır. Esnaf dışarıdan 9 liraya aldığı şekeri 45 liraya Dersim balı diye satıyor. İran Balına Ovacık Balı diye poşet çekiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Çevre Sağlığı Müdürlüğünün, Arıcılar Birliğinin bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü burada insan sağlığı söz konusu” dedi.