Dersim Doğa Koruma Gönülleri adına Haydar Çetinkaya tarafından kaleme alınan yazıda, avcılığa izin verilmeyeceği belirtilerek, “Bilindiği üzere Dersim’de yaban hayatının korunması ve koruma altına alınması için uzun süreden beridir çabalar harcanmaktadır. ...İlimizde ki avcılık faaliyetlerinin tamamen yasaklanması yönünde yürüttüğümüz çabaların bir sonucu olarak gerek il valisi Hakan Yusuf Güner’in avcılığın yasaklanması yönündeki çabaları ve basına yansıyan beyanları ve gerekse de Tunceli il av komisyonun 2014-2015 sezonuna dair almış olduğu “il genelinde her türlü avcılığın yasaklanması” yönündeki kararı ilgili muhataplarınca kamuoyuyla paylaşılmıştı. İl av komisyonunun almış olduğu bu karar Dersim’de büyük sevinçle karşılanmıştı.

 

Fakat il av komisyonunun almış olduğu ve bakanlık Merkezi Av Komisyonuna göndermiş olduğu yazıda “avcılık yasaklansın” kararı olmasına rağmen merkezi av komisyonu MAK bu kararı ve halkın yerel ve ulusal basında da çıkan tepki ve taleplerini hiçe sayarak 2014-2015 av sezonun da Dersim’de yine avcılığa izin vermiştir. Bu resmen buradaki görüşleri hiçe saymadır. Temel görevi doğal varlıkları, doğayı ve yaban hayatını korumak olan Doğa Koruma be Milli Parklar Genel Müdürlüğü aşırı, kontrolsüz ve bilinçsiz avlanma sonucu Dersim’de ki popülasyonu her geçen yıl daha da azalan Dersim’in bezuvarlarını, dağ keçilerine paralı avcıların keyfiyeti için yasal olarak avlama izni vererek yaban hayatını koruma konusunda üstlendiği misyonunu bir kez daha boşa çıkarmıştır. Bu kapsamda Dersim genelinde paralı avcılara dağ keçisi avlama izni vermiş ve bunu da ihaleye açmıştır.

 

Uyarıyoruz!

 

Bakanlık merkezi av komisyonunun almış olduğu bu kararın Dersim’de geçerliliği yoktur. Bu kararı hiçbir suretle tanımıyoruz, tanımayacağız.. Şu iyi bilinmelidir ki Dersim coğrafyasında her türlü avcılık faaliyeti tamamen yasaklanmıştır Bundan dolayıdır ki 3 Haziran’da Malatya’da yapılması planlanan Dersim'de dağ keçisi avı ihalesine Dersim’de bulunan yerli isteklilerin katılmamasını istiyoruz. Bu ihaleye katılacak ve ihaleyi almaya heveslenen yabancı isteklilere ve av sezonun da Dersim’de avlanma hayali kuran paralı katillere sesleniyoruz.

 

Boşuna heveslenmeyin. Bu ihaleye katılarak kaybeden siz olacaksınız. Bu kararın uygulanması yönündeki her çabaya karşı demokratik tepkilerimizi olması gerektiği şekliyle sonuna kadar kullanacağız ve Dersim’de avlanmaya izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.