İnsanı ayırmadan, dünya insanlığını kardeş bilmişler. Mürşidi- Kamillerimiz, Pirlerimiz insanın hem aklını hem karnını doyurunuz buyurmuşlar. Dersimlilerin yolu, erkanı; insanı merkeze koyan bir felsefedir. Bir kültür, bir inanç, bir yaşam olarak Dersimliler; paylaşma, bölüşme ve yardımlaşmayı, bir komün bilmiş, insanı sevmiş, onun sorunlarına çözüm aramışlardır. Berlin Dersim Cemaati olarak karanlığın, kara gericiliğin, bağnazlığın, kirli savaşın ve şiddetin mağdurlarına kucak açmak, dayanışmak, kültürümüzü yaşanılır kılmak bizlerin vazgeçilmezidir.

Bu anlayışla, Ortadoğu’nun barbarlığından kaçarak Aileleri ile Berlin´e ulaşmış olan Mültecilerle Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ( FDG ) üyesi, Berlin Dersim Kültür Derneği olarak 26 Eylül günü buluştuk.

Berlin’deki iki Mülteci yurdunda kalan, 200’ün üzerindeki Suriyeli Mülteciyi iki yurttan alarak Göl kıyısına taşıdık.

Topladığımız Çocuk oyuncakları ve giyecekleri verdik. Gün boyu Açık havada Gril´li piknik yaptık. Birlikte yedik içtik. Dil sorunu nedeniyle pek anlaşamasak da hal- hareket ve kısmi tercüme imkanları ile dostane duygularımızı, sorunlarımızı birbirimize aktarmaya çalıştık. Derneğimizin bu girişimi Berlin Kamuoyu tarafından takdirle karşılandı.

Cematê Dêrsimi Berlin

Dersim Kültür Derneği-Berlin

Yönetim Kurulu