Munzur özgürdür, özgür kalacak’’ dedi

Kocaeli Dersimliler Derneği, doğa katliamına dur demek ve seslerini duyurabilmek adına Yürüyüş Yolu üzerinde dernek başkanı Ruhi Çelik önderliğinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Tunceli Ovacık’ta bulunan Munzur Vadisi’nde yapımı planlanan baraj projelerini şiddetle reddeden derneğe bağlı üyeler ‘’Dersimde baraj istemiyoruz’’ sloganları atarak vadiyi sonuna kadar savunacaklarını ve planlanan projeye izin vermeyeceklerini ifade etti. Basın açıklamasını okuyan Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, ‘’ ’ Tarihimizi, kültürümüzü ve doğamızı savunmak için var gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğiz. Munzur özgürdür, özgür kalacak’’ dedi.

CHP DESTEK VERDİ

Kocaeli Dersimliler Derneğinin organize ettiği protesto açıklamasına CHP ve STK’lardan destek geldi. Basın açıklamasına; AB eski Bakanı Ali Haydar Konca, Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Pekyörür, CHP Kartepe İlçe Başkanı Cumhur Karakadılar, Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca ile birçok dernek üyesi vatandaş katıldı.

AMERİKAN ŞİRKETLERİ VAR

Basın açıklamasını gerçekleştiren Kocaeli Dersimliler Dernek Başkanı Ruhi Çelik, Munzur’da yapılması düşünülen projenin başında Amerikan şirketlerinin olduğunu öne sürerek, ‘’ Munzur’da peşkeş çekilmeye çalışılan projelerin başında Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan ve B.K kararı ile başında bir Amerikan şirketinin yer aldığı Uluslararası Konsorsiyum’a ihale edilmiş bulunan Konaktepe I-II Barajı ve HES projeleridir.

 ÖNEMLİ İDDİALAR

Konuşmasına devam eden Çelik, ‘’ Konaktepe Barajı ve Konaktepe I-II Hidroelektrik Santralleri’nin inşaatı ile elektromekanik teçhizatının temini ve tesisi işi, Türkiye- ABD şirketlerinden oluşan konsorsiyuma yaptırılmasına, Bakanlar Kurulu kararı ile karar verilmiştir. Konaktepe Barajı ve Konaktepe I-II Hidroelektrik Santrelleri’nin kesin projesinin hazırlanmasına ilişkin sözleşme, konsorsiyum üyeleri Stone & Webster International Inc., ABD Konsorsiyum Lideri, VA Tech Elin/ USA Corporation/ ABD, VA Tech Voest MCE Corporation, ABD, Strabag AG/ Avusturya, ATA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye tarafından imzalanmıştır.

KAYNAKLAR TAMAMEN KURUYACAK

Bölgenin baraj yapımıyla tamamen kaybedileceğini de sözlerinde ifade eden Çelik, ‘’ Bölgenin baraj suları ile gölleşmesi, bölgenin iklimini değiştirecek, kar yağışı azalacak, bu durumda yeraltı sularının azalmasına ve bazı kaynakların tamamen kurumasına, belli bir süre sonra Munzur Nehri’nin kaynağı olan Munzur Gözeleri’nin de yok olmasına neden olabilecektir. Vadideki barajların, diğer nehirler üzerinde kurulan barajların aksine su kaynağına yakın bir mesafede olması, nehir gözelerinin doğrudan etkilenmesine neden olacaktır. Yöre inancına göre kutsal kabul edilen birçok ziyaret sular altında kalacaktır’’ diye konuştu.

DERSİM'DE TALANA GEÇİT YOK

Bütün karar vericileri sürdürdükleri saldırılardan vazgeçmeye çağıran dernek başkanı Ruhi Çelik, ‘’ Türkiye’nin temiz su kaynaklarına, doğal alanlarına ve kentlerine yapılan bu planlı saldırıların önünde durarak, vadilerimizde ve kentlerimizde yaşanan bu katliamların bir an önce durdurulması ve sularımızın, doğamızın ticarileştirilip tarihi belleğimizin yok edilmesini engellemek için, tarihimizi, kültürümüzü ve doğamızı savunmak için var gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz. Munzur özgürdür, özgür kalacak. Dersimde baraj ve HES istemiyoruz. Soyak Dersime giremeyeceksin, Dersimde talana geçit yok’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Artun Umur Elmaser/mansetkocaeli.com