Dersim, Ovacık, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Pülümür, Çemişgezek, Akpazar Belediyeleri, il genel meclis üyeleri, siyasi parti, sendika, meslek odaları, çevre ve sivil toplum örgütleri Dersim’deki baraj ve HES’ler için ortak mücadele kararı aldı.

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Akpazar Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Çetinkaya, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Mazgirt Belediye Başkanı tekin Türkel, Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, İl genel meclis üyeleri, TMMOB Dersim Temsilciliği, KESK Dersim Şubeler Platformu, ekoloji aktivistleri katıldı.

Toplantıda ortak metni okuyan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun şunları kaydetti:

“Bakanlar Kurulu kararı ile 1971 yılında Millî Park olarak ilan edilen ve 55’i Munzur’a, 227’si Türkiye’ye endemik olan, toplam 1518 bitki türü mevcuttur.  Munzur Alası, Çengel Boynuzlu Keçi, Bezuvar Dağ Keçisi, Ur Kekliği gibi çeşitli endemik fauna türlerini içeren Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan toplam 4 Baraj ve 5 HES projesi bulunmaktadır.

Bu projeler Bozkaya Barajı ve HES, Kaletepe Barajı ve HES, Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II, Akyayık Barajı ve HES’tir. Projelerle birlikte Tunceli-Ovacık ilçe merkezi yolu tamamen kapanacak ve Munzur Vadisi Milli Park alanı sular altında kalacaktır. Ayrıca Ovacık İlçe Merkezinin aşağıda kalan mahalleri ve yakın köyleri de sular altında kalacaktır.

Anılan baraj projelerinden en büyüğü olan Konaktepe Barajı ve Konaktepe Hes 1 ve Hes 2 yapımını gerçekleştirecek olan Konaktepe Üretim A.Ş.’ye EPDK tarafından verilen ‘’Elektrik Üretim Lisansı’’na karşı Danıştay 13. Dairesine açılan dava sonucunda lisans için gerekli koşulların yerine getirilmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Yürütmenin durdurulmasına ilişkin karara karşı yapılan itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ‘’Elektrik Üretim Lisansı’’nın verilebilmesi için ÇED Raporunun da aranması gerektiği hususunu belirtmiştir.

Bu süreç içerisinde Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde yapımı planlanan baraj ve HES projeleriyle yapımına 1985 yılında tamamen kaçak başlanan ve 2003 yılında enerji üretimine alınan Mercan Regülatör ve HES’e Çevre ve Orman Bakanlığı 10 ayrı üniversite tarafından hazırlanmış 9 ayrı rapora dayalı olarak ‘’ÜSTÜN KAMU YARARI’’ kararı alarak izin vermiştir.

İzin kararı dayanak yapılarak Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na işlenmiş ve anılan plan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna karşı açılan Danıştay 10. Dairesine dava sonucunda da ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin tamamlanması gerektiği belirtilmiş ve bu süreç işletilmeden izin kararının iptal edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Danıştay kararları hiçe sayılarak Munzur suyu üzerinde yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ile HES 2 projesinin alt ölçekli imar planları bakanlık tarafından onaylanmıştır.

Bu planların dayanağı olan, ‘’Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’’nın dayanağı ‘’ÜSTÜN KAMU YARARI’’ kararı bilimsellikten uzak, milli park alanında yerinde inceleme bile yapılmadan oluşturulan 10 ayrı Üniversitenin 9 ayrı raporuna dayandırılmaktadır.

Munzur Vadisi gibi dünya ölçeğinde korunması ve Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alması gereken bir coğrafyanın baraj ve HES talanına açılmasına karşı Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği bünyesinde akademisyenlerden oluşacak bir heyeti Munzur Vadisi Milli Parkında yerinde inceleme yapması ve bilimsel çerçevede bir rapor hazırlaması için DERSİME davet ediyoruz.

Bu çerçevede düzenlenecek rapora katkı sağlanması amacıyla konuyla ilgili akademisyenlere çağrıda bulunması ve gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde kamuoyu oluşturması için KESK Genel Merkezinin de bu çalışmada yer almasını talep ediyoruz.”