Adını Kobani'den alan Chobani adlı yoğurt firmasının kurucusu ve sahibi Hamdi Ulukaya, Kobani için 2 milyon dolarlık yardımda bulundu. IŞİD kuşatmasındaki Kobani'de katliam yaşanabileceğini söyleyen Ulukaya, "Ya oradaki katliamı seyredeceğiz ya da o insanları kurtarmak için bir şeyler yapacağız" diye konuştu.

Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya'nın 2 milyon dolarlık bağışı, IŞİD nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan Kobani halkı için kullanılacağı belirtildi.

 

Yaşamı

Hamdi Ulukaya 1972 yılında Erzincan'da doğdu. Ailesinin kökeni Dersîm'in Pertek ilçesine dayanır. Kürt asıllı Türk vatandaşı olup, Amerika’ya göç ettiğinde Amerikan vatandaşı olmuştur. Ankara Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi eğitimi aldıktan sonra 1994'te ABD'ye gitti ve 1997 yılında University of Albany'de eğitim görmeye başladı.

 

İş hayatı

Babasının tavsiyesi üzerine 2002'de New York'un taşrası sayılabilecek Euphrates'te beyaz peynir firması açtı. 2005'te Utica yakınlarında Kraft'a ait kapalı eski bir yoğurt fabrikası satın aldı ve Chobani adını verdiği şirketi kurdu. 2007 yılında Kürt usulü Süzme yoğurt üretimine başladı ve bu ürün Greek Yogurt (Yunan yoğurdu) adı altında ABD'de popüler oldu. Ulukaya 2009'da The Business Review dergisinin 40 yaşın altındaki en başarılı 40 girişimci listesinde yer aldı.

2012'de Idaho'da 450 milyon dolarlık yeni bir tesis açtı ve Avustralya’da bir süt çiftliği satın aldı. Bloomberg'e göre 2013'te mal varlığı yaklaşık 5.4 milyar dolar olarak açıklandı ve Chobani ABD'nin en çok satan yoğurt markası olarak adlandırıldı.Haziran 2013'te Ulukaya Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year 2013 seçildi.