Dersim Merkeze bağlı Çıralı Köyü’nde arıcılık yapan Veli Talay, “32 yıldır arıcılık yapıyorum. Dersim’in bitki örtüsü o kadar zengin ki tamamen doğal bir bal üretiyoruz. Ancak ne yazık ki tamamen doğal olarak ürettiğimiz balı, İran balı ve piyasaya giren yabancı ballar yüzünden Dersim Pazarı’nda satamıyoruz. Hal böyle olunca balımızı eş dost vasıtasıyla ancak il dışına satabiliyoruz” dedi.

Yabancı balların Dersim balı diye satıldığını ifade eden Talay, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Çevre Sağlığının ve Arıcılar Birliği’nin bu duruma müdahale etmesini istiyoruz. Çünkü insanlara bal diye şeker yediriyorlar” diye konuştu.

9 yıldır kentte arıcılık yaptığını belirten Tahsin Atar ise; “Dersim balı o kadar doğal ve lezzetli ki tamamen doğal. Bir tek mumu satın alıyoruz. Amacımız imkan sağlanırsa kendi mumumuzu da üreterek tamamen organik bal üretmek” şeklinde konuştu.

Atar da ürettikleri doğal bala Dersim’de Pazar bulunmamasından şikayet etti.

Kendi ihtiyacını karşılamak için arıcılık yaptığını dile getiren Zeynel Altun da, “ihtiyacımız olan bal için arıcılık yapıyorum. Başka işle uğraştığım için hafta sonumu arılarla ilgilenerek geçiriyorum. Amacım kendi ihtiyacımızı karşılayacak doğal bal almak” dedi.

 Arıcılarla yaptığımız geniş söyleşiyi gazetemiz ve internet sitemizden takip edebilirsiniz.

aricilar_ic.jpg

aricilar_ic2.jpg

aricilar_ic1.jpg