Bu sonuç, Dersim’den Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa bir kadın vekili de meclise taşıdı.

Bu dönemde seçim çalışmalarına Kobanê'deki direnişin zaferinin yansıdığını dile getiren HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin, "Dersimliler Kobanê direnişiyle kendi tarihlerini gördüler. Dolayısıyla bu da Dersim'deki umutları diriltti. Dolayısıyla Dersim bu tarihi duruşunu tekrar ortaya koydu" dedi. Seçimlerin sonucunda Dersim'in geçmişten bugüne en çok hasret kaldığı bir tablonun ortaya çıktığını ifade eden Şahin, özellikle muhaliflerin, sol, sosyalist, demokrat kesimlerin bir arada ittifak yapması ve birlikte seçimlere girmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bir araya gelmenin, bir bütün olarak birlikte hareket etmenin ve birlikte çalışmanın halkta güveni tazelediğini belirten Şahin, "Dersim'de her bir ailenin çocukları farklı farklı yerlerde oluyorlardı. Ama şimdi hepimiz bir aradayız. Bir arada olunca örgütlüyüz. Güçlüyüz. Dersim bunu yeniden yaşadı ve umudunu büyüttü" dedi.

“İlk kadın milletvekili seçilmenin sorumluluğu büyük”

Dersim'in ilk kadın milletvekili olarak seçildiğini söyleyen Şahin, ilk defa yerel seçimlerle birlikte partinin uyguladığı kadın kotasıyla birlikte Dersim'de kadın belediye başkanlarının göreve başladığını, daha sonra ise eş başkanlık sistemine gelindiğini hatırlattı. Dersim'de ilk defa kadın milletvekili seçilmesinin sorumluluğu ve misyonunun büyük olduğunu belirten Şahin, kadınlar olarak yeniden inşa için daha büyük misyon yükleneceklerini ifade etti.

“Dersim üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdi”

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise, HDP'nin seçim bildirgesinin başarının gelmesini sağladığını belirterek, Dersim'de farklı renklerin bir arada olduğunu hatırlattı. Dersim'de sağlanan devrimci güç birliğine vurgu yapan Önlü, "Dersim'de DHF, EMEP, ESP ve Partizan güçleri var. Bu hareketlerin geçmişte ağır bedeller verdiklerini biliyoruz. Verilen bedeller Dersim'de HDP'nin başarısında karşılık buldu" dedi.

Baskı, saldırı hatta katliamlara rağmen, dirençle, kararlılıkla ve sağduyuyla zafere ulaşıldığını ifade eden Önlü, "Dersim üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdi. 1937-38'den gelen direnişçi kimliğini bir kez daha ortaya koydu. Xızır yar ve yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.