Saldırıyı protesto etmek amacıyla Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya gelen yüzlerce kişi buradan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Meydandan yeniden Yeraltı Çarşısı üzerine gelen kitle adına açıklamayı HDP İl Başkanı Fatma Kalsen yaptı.

4 Mart günü Aksaray’da HDP’ye yapılan saldırıyı kınayan Kalsen, “Halkların Demokratik Partisi Aksaray İlçe binasının açılışını yapmak üzere Aksaray’a giden hakların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Milletvekilleri Levent Tüzel ve parti yöneticilerimizin de içinde bulunduğu seçim otobüsü aralarında MHP’lilerin de bulunduğu grup tarafından taşlanmış, seçim otobüsü tahrip edilmiş, yaşanan olayların ardından 9 kişi yaralanmıştır.

dersim_ic-004.jpg

Daha evvel İzmir Dikili ve Urla’da yaşanan saldırılardan sonra Aksaray saldırısının gerçekleşmesi tesadüf değildir. Bu kez güvenlik güçleri gereken önlemleri almayarak, saldırganların seçim otobüsünün anına kadar gelmelerine imkan sağlamak suretiyle saldırılara imkan sağlamıştır” dedi.

Seçim sürecinde saldırılara maruz kalanın yalnızca HPD olmadığını belirten Kalsen, “Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da HÜDA-PAR mensupları tarafından Barış ve Demokrasi Partisi’ne yönelik olarak da benzer saldırılar yapıldı. Halkın kendi öz iradesinden gücünü alan halkla birlikte mücadele eden ve örgütlenen partilerimize dönük bu saldırılar tesadüfi değildir. Saldırıların amacı halkların birliğini, mücadele birlikteliğini dağıtmak, egemen düzeninin devamını sağlamak, seçim çalışmalarını engellemek ve politik iklimi sabote etmektir. Ancak unutulmamalıdır ki; varlık nedeni hakların özgürlük ve eşitlik mücadelesi olan ve gücünü halkın kendi öz gücü ve iradesinden alan HDP ve BDP’ye dönük bu saldırılar halklarımızın mücadelesini asla ve asla durduramayacaktır” diye konuştu.

Açıklamasında hükümete de seslenen HDP İl Başkanı Fatma Kalsen, “Seçim sürecinin her aşamasında siyasi partiler ve vatandaşlar için demokratik ve güvenlikli bir siyasal çalışma ortamı sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Şayet bu sorumluluğun gereği yerine getirilmeyip, yapılan saldırılara göz yumularak saldırganların özendirilmesinin önü alınamazsa, bu süreç seçim güvenliğinin ağır darbe almasıyla sonuçlanacak, seçim sonuçları kuşkulu hale gelecektir. Biz HDP ve HDK bileşenleri olarak Aksaray’da ve daha evvel diğer illerde partimize yönelik ırkçı saldırıyı şiddetle kınıyor ve bir daha bu tür saldırıların gerçekleşmemesi için hükümeti ve yetkilileri önlem almaya çağırıyor, saldırıyı gerçekleştiren kişiler hakkında gerekli adli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından saldırıyı kınayan sloganlar atan kitle daha sonra sessizce dağıldı.