. Konuya ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında Baro Başkanına ceza verilme gerekçesi sayılan eylemlerin tüm Dersimlerin talepleri olduğu dile getirildi.

Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’ye 6 yıl 3 aylık hapis cezası verilmesi Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Partizan tarafından düzenlenen ortak açıklamayla tepki gösterildi.

Dersim Barosu’nda düzenlenen ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda avukatın da katıldığı açıklamada konuşan DBP Dersim İl Eşbaşkanı Ergin Doğru, “Avukata, üstelik Baro başkanı olan bir hukuk insanına, mesleki faaliyetlerinden ötürü örgüt üyeliğinden ağır cezanın verilmesi siyaset kurumlan olarak tarafımızdan asla kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda verilen ceza kararının bozulmasını ve ortadan kaldırılması öncelikli talebimizdir” dedi.

Baro başkanının cezalandırılmasına gerekçe olan tüm eylemlerin Dersim halkı tarafından sık sık dile getirilen demokratik talepler olduğunu kaydeden Doğru, “Dersim Baro Başkanı avukat Uğur Yeşiltepe'nin cezalandırılmasına gerekçe sayılan tüm eylemler Dersim halkı tarafından da sık sık dile getirilen demokratik talepler ve gerçekleştirilen eylemliliklerdir. Dersim 38 Kırım'ının anma etkinliği, Sivas olaylarını protesto ve anma etkinlikleri, 1 Mayıs, Newroz etkinlikleri gibi etkinlikler bu halka mal olmuş, Halkın değerleri haline gelmiş etkinliklerdir. Bu etkinliklerin suç olarak görülmesi Dersim halkı tarafından kabul edilemeyeceği gibi tarafımızdan da asla kabul edilmeyecektir” diye konuştu.

Hukukun çifte standart uyguladığını ileri süren DBP İl Eşbaşkanı Ergin Doğru, “Taş atan çocuklara 15-20 yıldan başlayarak verilen cezalara karşılık, polis memurları ve saldırgan kişilerce vahşice öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında polislere ve saldırganlara 4 yıl ile 10 yıl arasında ceza verebilen ve iyi hal indirimi uygulayan adalet, düşüncesini ifade ettiği için ve mesleki faaliyette bulunduğu için bir avukata rahatlıkla 6 yıl 3 ay ceza verebilmektedir. Bu ülkede adaleti, insan haklarını savunmanın bedeli altı yıl, vahşice insan öldürmenin bedeli ise dört yıldır. Aradaki çelişki bu kadar bariz ve nettir” şeklinde konuştu.

Doğru, Baro Başkanına verilen cezayı protesto etmek amacıyla bundan sonra da eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.