Dersim Halk Meclisi’nin çağrısı üzerine Merkez Moğultay Mahallesi Sanat Sokağı’nda bir araya gelen ve aralarında HDP Milletvekilleri Edibe Şahin ile Alican Önlü, Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun’un da bulunduğu binlerce kişi alkış ve sloganlarla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Özgürlük Anıtına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık Ak Parti ve IŞİD aleyhine slogan atan kitle burada Suruç’taki patlamada hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada konuşan ESP İl Yöneticisi Hakan Kavut şunları dile getirdi:  “Bir yandan insanlık bir yanda da insanlığın düşmanları. Bir yandan yıkan, diğer yandan yıkımları inşaya girişenler. Halklarımızın düşmanı IŞİD çetesi, onların destekçilerinin yarattığı zulüm, buna karşılık tarihsel ve çevresel yıkım sürecine karşı direnen, canı pahasına inşa sürecine katkı sunmaya çalışan Sosyalistlere karşı vahşice saldırılar devam ediyor. Bu katliam onlarca şehit vererek, uluslararası sahiplenme ve direniş geleneğinin yaratan Sosyalist değerlere karşı yapılmıştır. Bu alçakça saldırılar, dayanışma duygumuzun önüne geçemeyecektir.

pirsus_ic.jpgDün Mersin’de Amed’de planlanan katliam girişimleri bugün Pirsus’ta devam ediyor. Bütün bu saldırıları sadece DAİŞ barbarlığıyla izah etmek elbette mümkün değildir. Kamu güvenliğini dilinden düşürmeyen AKP Hükümeti; bu saldırılara karşı hiçbir tedbir almamakla birlikte bununun izahını nasıl yapacaktır. Üstelik şehitlerimiz ve yaralılarımız hastanelere taşınırken hükümetin polislerinin gülüşleri hafızalarımızdan silinmeyecektir. Biliyoruz ki saldırılar birleşik mücadeleye ve onun sağladığı başarıyadır. Biliyoruz ki bu saldırılar Sosyalistlerin ülkeye yaydığı birleşik direnme hattı ve onun geldiği düzeyedir. Biliyoruz ki bu saldırılar Kürt ulusal mücadelesi Sosyalist mücadeleyle kurduğu bağ ve köprüyedir. Onları buna yönelten Rojava ışığının; Türkiye sıçrama, halkların birleşerek devrime yürüme korkusudur.

pirsus_ic1.jpgRojava devriminin 3. yıldönümünde gençliğin Kobane’yi inşa sürecine yapılan bu saldırı son derce düşündürücüdür. Buz kırılmış yol açılmıştır. Ne DAİŞ ne de AKP halklarımızın birlik duygularının önüne geçemeyecektir. Ortadoğu ve Türkiye bugün yaşamını yitiren Sosyalist gençlerin ışığıyla aydınlanacaktır. Yurtsever bilinçle ülkeye, değerlere ve ezilen halklara sahip çıkma tutkusu, dünyanın neresinde olursa olsun zalime karşı direnme arzusu gelişerek büyüyecektir. Tarih sosyalist gençlerin bu gayretini unutmayacaktır. Ortadoğu halkları şehitlerini bağırana basacaktır. Zafer her zaman olduğu gibi direnen, geleceği temsil eden hakların olacaktır. Katillere bu zemini hazırlayan politikaları uygulayan, tarih önünde hesap vermekten kurtulamayacaklardır.

En ufak insani değerlen nasibini almamış bu katiller sürüsünün gerçekleştirdiği saldırıyı nefretle lanetliyoruz. Devrimci kamuoyu başta olmak üzere tüm insanlığı DAİŞ barbarlığının ve destekçilerinin yarattığı bu insanlık dışı saldırı karşısında, birlik olmaya çağırıyoruz. Acımız ve üzüntümüz büyüktür. Bize tarihimizin en büyük katliamlarından birini yaşatanlar bunun hesabını mutlaka ödeyeceklerdir.  Bu katliamın hesabını sormak boynumuzun borcudur. Katliamda şehit düşen yoldaşlarımızın anısına bağlı kalacağımıza söz veriyoruz.”

Konuşmanın ardından yolu trafiğe kapatarak beş dakikalık oturma eylemi yapan kitle daha sonra Özgürlük Anıtına karanfiller bırakarak Suruç’ta hayatını kaybedenleri andı.