Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesini protesto eden Eğitim Sen Üyeleri, Dersim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Özgecan Aslan ve cinayete kurban giden kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Eğitim Sen Dersim Şubesi Üniversite Temsilcisi Munise Kazcı, Türkiye’de son yıllarda artış gösteren kadın cinayetlerine karşı hükümeti çözüm üretmeye çağırdı.

Kazcı, “Özgecan'ın başına gelenleri önlenmeyen erkek şiddetinden, sürekli kadınlar hakkında konuşan siyasetten, kadınların kahkahasına, dekoltesine karışıp illetli iffetsiz kadın ayrımı yapanlardan, kadınların hayatını kontrol etmeyi kendine hak gören erkeklerden bağımsız göremezsiniz. Tecavüze faili olan erkekten ve erkek egemenliğinden soyutlayarak bakamazsınız.

ozgecan_ic.jpgYapılan değerlendirmelerin bir kısmı ise Özgecan'ın ve tüm kadınların maruz kaldığı erkek şiddetinin tüm biçimlerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sokakta, dolmuşta özellikle de hava karardığında tek başına kalmanın tedirginliği yaşamamış tek bir kadın dahi yok. Ne bu ülkede, ne de dünyada. Erkekler tarafından hayatında en az bir defa tacize-şiddete uğramamış kadın olmadığı gibi.

Kadınları kontrol ve denetim altında tutmak erkeklere tanınmış bir hak. Kızının gece sokağa çıkmasına izin vermeyen baba, sevgilisine tokat atan erkek, kadınlara annelik kariyerini teşvik eden bakan, kadın- erkek eşit değildir diyen Cumhurbaşkanı, kadın ve erkek arasındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, bu eşitsizlikten güçlenen, erkeklikten faydalanan her erkek Özgecan'ın, her gün şiddete, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınların failidir.

ozgecan_ic1.jpgBilhassa "Tecavüze uğrayan kadın doğursun," "0 da mini etek giymeseymiş," gibi tecavüzü meşrulaştıran, kadınları sindirip erkekleri cesaretlendiren mesajlar veren devlet, kadınlara yönelik sistematik erkek şiddetinden, kadın cinayetlerinden, tecavüzlerden sorumludur” dedi.

Açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yapan eğitimciler daha sonra dağıldı.

Öte yandan Dersim’de liseli kız öğrenciler de Özgecan Aslan cinayetini protesto etmek için yürüyüş ve açıklama gerçekleştirdi. Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyen liseliler adına konuşan Duygu Doğan cinayete tepki gösterirken, katillerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.

Seyit Rıza Heykeli önünde beş dakikalık oturma eylemi yapan öğrenciler daha sonra sessizce dağıldı.