ERCAN TOPAÇ & SERHAT OZAN YILDIRIM

Dersim’de Halk Müziği Sanatçısı Metin Kahraman, doğa aktivisti Haydar Çetinkaya ve Alevi Dedelerinin katkısıyla yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen yeni yıl (gağan) kutlaması gerçekleştirildi.

""

Toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yapılan etkinlikte, yaşlı bir adam, gelin kılığına giren bir erkek ile onlara eşlik eden Arap, davul-zurna eşliğinde kent merkezindeki esnafları gezerek yiyecek topladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte toplanan yiyecekler daha sonra katılımcılara dağıtıldı.

Etkinliğe ilişkin bilgi veren Halk Müziği Sanatçısı Metin Kahraman, Gağan’ın yeni yılın yanı sıra üç aylık ibadet takviminin başlangıç dönemi olduğunu da ifade ederek, “Bu aydan itibaren pirler, mürşitler, rayberler talipleri gezmeye başlarlar. Bu, 21 Mart’ta tamamlanır. 21 Aralık’ta, 21 Mart’ta koltuğa oturacak olan padişahın yıldızı gökyüzünde görülür. Oyunda yüzü karanlık olan arkadaş gelecek yılın padişahıdır. Beyaz sakallı amcamız geçen yıldır. Torbacımız var. Bir de gelinimiz var. Gelinimiz bu dünyayı temsil ediyor. Bu dünya bakidir, insanlar gelip geçicidir. Bu tabi ki bir oyun sadece. Asıl Gağan ayı ibadet ayıdır. Evden gidenler, gelinler; ailelerini ziyaret eder. Kirveler, musahipler birbirine gidip gelir. Bu 21 Mart’a kadar süren bir başlangıçtır” dedi.

Geleneğin yaşatılması gerektiğine vurgu yapan doğa aktivisti Haydar Çetinkaya ise, “Bunun için hepimize görev düşüyor. Bundan sonra bu geleneği daha yaygın şekilde kutlayarak unutulmaması için gayret edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Alevi Dedesi Hasan Kılavuz ile Hasan Sönmez lokma duası verdi. Toplanan yiyeceklerin katılımcılara dağıtılmasının ardından etkinlik davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

img_9219.jpg

img_9299.jpg

20181231_124549_hdr.jpg

img_9249.jpg

img_9261.jpg