Düzenlenen basın açıklamasına Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Mehmet Ali Bul, Dersim Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Özgürlük Anıtı önünde düzenlenen açıklamada konuşan Leyla Akarsu “Geçtiğimiz günlerde İran’da Kürt nüfusunun yoğun olduğu Mahabat bölgesinde tara otelinde İran devletinin erkçi zihniyet ajanları tarafından bir Kürt kadını olan Ferinaz Xosrawaniye tecavüz girişimi gerçekleştirilmiştir. Bu çirkin Hadise karşısında Ferinaz otelin 4. Katından atlayarak intihar etmiştir. Ferinaz’ın karşı karşıya kaldığı bu durum ilk değildir. Daha önceden de öğrenci olan üç Kürt kadın şüpheli bir şekilde katledilmiştir. Ve İran devleti bununda üzerini kapatmıştır. Ferizanın bu direnişi diğer katledilen, taciz edilen, çirkin zihniyetli sistemin devletlerinin her türlü şiddetine maruz kalan kadınların çığlığı olmuştur“ dedi.

dersim_ic-027.jpgAkarsu “Bu vahşet, Dünyanın bütün kadınlarının ve İnsanım diyen herkesin vicdanını uyandıracak ve herkesi isyan alanlarına akın akın götürecektir. Zira Dünyanın yer yerinde bu vahşetler ve bu kıyımlar yaşanmaktadır. Özellikle 12 yıllık AKP Hükümet döneminde Kadın cinayetlerinin taciz ve tecavüzlerinin her geçen gün arttığını da görmekteyiz. Bunun en yakın örneği tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım’ın Müebbet hapse mahkum edilmesidir” şekilde konuştu.

Akarsu sözlerine şöyle devam etti. “Erkek egemen zihniyetinin toplumun bütün kademelerinde kadınların yaşam alanlarını daraltıp ev hapsine mahkum etmektedir. Bu anlayış bütün ulusçu ve iktidarcı en ilerisinden en geri devletlerine kadar mevcuttur. Bu devletler kadın ve Kürtler söz konusu olunca erk zihniyetini en etkin şekli ile iki kez yaşatmaktadır. Ferinazın isyanı bir özgürlük direnişidir. Bir vazgeçiş değildir. Bütün kadın çığlıkları kadın özgürlük mücadelemizi daha da büyütecek ve toplumun özgürlüğüne ışık tutacaktır.”

Basın açıklamasının ardından kitle sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde dağıldı.