Eleman yetersizliği bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlilerinin fedakarca çalışmalarına rağmen maalesef bu katliamın önüne geçilemiyor.

Her bireyin görevi olduğu gibi kolluk kuvvetlerinin de görevi olan doğayı koruma konusunda bazen kolluk kuvveti mensupları da avlanması yasak; kutsal türleri vurabiliyor. Tıpkı Mazgirt İlçesi’nde olduğu gibi.

Mazgirt İlçesi’nde bulunan tarihi Mazgirt Kalesi civarındaki özel harekat noktasından uzun namlulu silahlarla dağ keçilerinin bulunduğu alana ateş açılması sonucu 8 aylık yavru dağ keçisi öldürüldü.

Olaya tanık olan vatandaşlarla özel harekat polisleri arasında tartışma yaşanırken, bazı vatandaşlar dağ keçisini vurulduğu alandan alarak ilçe merkezine getirdi.

İlçe sakinleri kolluk kuvveti mensuplarının doğayı korumakla yükümlü olmalarına rağmen yavru dağ keçisini vurmalarına tepki gösterdi.

Haber verilmesi üzerine ilçeye gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri tarafından olayla ilgili tutanak tutuldu.

Tespit edilen özel harekat polisine idari para cezası kesildiği öğrenildi.

doga_ic-002.jpg

KATLİAMIN BÜYÜĞÜ PERTEK İLÇESİ’NDE YAŞANIYOR

Dersim’in Pertek İlçesi’nde civar illerden gelen çok sayıda avcının başta dağ keçileri olmak üzere kınalı keklik ve tavşanları avlamasına ilçe sakinleri tepki gösterdi.

Pertek İlçesi’ne bağlı 10 köyde 200 civarında dağ keçisinin yaşadığını belirten ve isminin yazılmasını istemeyen bir ilçe sakini, “Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Bingöl, Muş, Şanlıurfa’dan gelen yüzlerce avcının katliamı sonucu dağ keçileri ile kınalı kekliklerin soyu tükendi. Yaratılan bu tahribatı ortadan kaldırmak on yılları alacak. Gelen insanlarda ne avcılık bilinci ne de vicdan var. Katliamın önüne geçilmesi yönünde yaptığımız başvurulara olumlu yanıt alamıyoruz. Milli Parklar Şubesi’nin eleman sayısı yeterli olmadığı için her yere yetişemiyorlar. Doğa korumacıların yanı sıra kolluk kuvvetlerinin de bu işe müdahale etmesi gerekiyor. Büyük emeklerle yeşerttiğimiz doğamız avcı demeye bin şahit gerektiren bu katillerin tehdidi altında. İl Av Komisyonunun il genelinde avcılığın yasaklanması yönünde aldığı karar, av lobilerinin yürüttüğü faaliyetler sonucunda Merkez Av Komisyonu tarafından onaylanmadı. Böyle giderse başta Dersim Kızılbaş Alevlileri tarafında kutsal kabul edilen dağ keçileri olmak üzere yaban hayatı tamamen bitecek” dedi.

doga_ic1-001.jpg

AVCILARIN TEHDİDİ YÜZÜNDEN KÖYÜNÜ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Civar illerden gelen yüzlerce avcının tehditleri yüzünden yaşadığı Kolonkaya Köyü’nü terk etmek zorunda kaldığını belirten Emir Ali Kumaş ise; “Köyümüze civar illerden yüzlerce avcı gelip gidiyor. Köyde iki kişi kalıyorduk. Avcılığa karşı çıktığımız için avcıların tehditlerine maruz kaldık ve köyümüzü terk etmek zorunda kaldık. Bizleri bu yaştan sonra yerimizden yurdumuzdan eden bu katillere karşı kolluk kuvvetlerinin, yetkililerin bir çözüm bulmasını bekliyoruz” diye konuştu.