Dersim’de 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen İşçi Bayramı kutlamaları nedeniyle Eski Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi buradan alkış ve sloganlarla kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaşın da katıldığı kutlama, emek mücadelesinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

1-mayis_ic-004.jpg1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama yapan Süleyman Güler, “10 ayı aşkın süredir devam eden ve içinden geçtiğimiz dönem maalesef halkın en temel hakkı olan yaşam hakkının defalarca ihlal edildiği bir dönem olmuştur. Ülkemizde son aylarda toplu katliamlarla belirginleşen fiili savaş durumu, yaşam hakkı ihlalleri, sağlık eğitim hakkına erişim engelleri ve çıkarılan yasalar, torba yasalar ile genelleştirilen bütünsel bir güvencesizlik durumu mevcuttur. Yarattığı tahribat, gün geçtikçe artan savaş politikaları ve savaşı fırsat bilerek yapılan yasal düzenlemeler; kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm toplumu güvencesiz ve geleceksiz bırakmayı amaçlamaktadır” dedi.

Kürt sorununun çözülmemesinden kaynaklı çatışmaların arttığına ve barışın önemine değinen Güler, “Barış adına her fırsatı, her zemini değerli buluyoruz. Operasyonların ve tutuklamaların durdurulması, diyalog yönünde bir adım atılması için bir kez daha bir eşikteyiz. Şimdi zaman cesur davranma zamanı. Geride bıraktığımız onlarca yıl savaşın, ötekileştirmenin, inkar ve imha politikalarının bir işe yaramadığını kanıtladı. Şimdi artık çözüm için barış için diyalog ve kalıcı çözüm için adım atma zamanı. Barış hemen şimdi diyoruz” diye konuştu.

Emek alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Süleyman Güler, demokratik mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Zazaca yaptığı konuşmada 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayarak savaşa karşı inatla barışı savunmak gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Dersim’deki 1 Mayıs kutlaması sona erdi.

1-mayis_ic1-003.jpg