Devrimci Güç Birliği Newroz mitingini Seyit Rıza Meydanı’nda yaptı. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, ESP MYK üyesi Sıtkı Güngör, BDP Dersim Belediye eş başkan adayları Nurhayat Altun ile Mehmet Ali Bul, Devrimci Güç Birliği Dersim ilçe belediye eş başkan adayları, EMEP, ESP, Partizan, HDP ve BDP’lilerle binlerce kişi katıldı.

Ender İmrek, “Dersim'i yasaklayan 90 yılık CHP zihniyetine karşı verilen mücadeleyle Dersim'i kazandık” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da yaptığı "bozkurt" işaretini hatırlatan İmrek, "Bunlar Ankara'ya gittiklerinde her şeyi unutuyorlar. Burada Dersim diyen Kılıçdaroğlu yanına Deniz Gezmişlere küfür eden eski MHP'li Mansur Yavaş'ı alarak bozkurt işareti yapıyor. Bu nasıl Dersimliliktir” dedi. İmrek, asimilasyon ve inkar politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısında bulunarak, Dersimlileri Güç Birliği etrafında mücadeleye ve örgütlenmeye çağırdı.

Sıtkı Güngör ise, Kılıçdaroğlu'nun Dersim mitingindeki, “Bu ülkeye demokrasiyi, barışı biz getireceğiz" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Güngör, “Edep yahu! 38'in, Maraş'ın, Sivas'ın, Çorum'un hesabını vermeyenlerin bu ülkeye barış getirmelerinin imkanı yok. Kendi aslını inkar edenlerin, ulusal, inançsal kimliğini reddedenlerin bu topraklara özgürlük getirme imkanı yok” dedi.

 newruz_ic.jpg

AYAKKABI KUTULARINI DOLDURDULAR

 Sebahat Tuncel de Newroz’u kutlayarak, “2013 Newroz’u yeni bir dönem olmuştur. Kürt sorununun demokratik barışçıl yönden çözümünün önünü açmıştır. Ancak devlet çözüm konusunda hiçbir somut adım atamamıştır. Ayakkabı kutularını doldurmakla, süreci oyalayarak sabote etmeye çalışmıştır” dedi.  CHP’nin “barış kimsenin tekelinde değildir” açıklamasını hatırlatan Tuncel, “Peki sen ne yaptın barış için ana dilde eğitim ülkeyi böler demekten başka ne dedin” dedi.

“Deniz Gezmişlerin Hakkari’de yaptığı kardeşlik köprüsünü yıkanlara inat Karadeniz’de biz HDP olarak bu köprüyü kurduk” diyen Tuncel, Türk ve Kürt halklarını birleştirdikleri için partilerine yönelik saldırıların yaşandığına dikkat çekti. HDP ile orta atılan tohumun büyüyerek devam edeceğini kaydeden Tuncel, “Mücadelemizi daha da büyüteceğiz” dedi.

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak ise, konuşmasına "Dersim bir destandır, sevdadır, kimliktir. Bugün Dersim'de Newroz'un ruhu, direnişi, isyanı ve ruhu var" diyerek başladı. Dersim'de Devrimci Güç Birliği tarafından oluşturulan birliği, "Bu birlik ruhu Dersim'in özüdür" şeklinde nitelendiren Kışanak, "Munzur'a, Düzgün Baba'ya, Seyit Rıza'ya sözümüz var. Dersim'in onurlu duruşunun karşısında hiçbir güç duramayacak" dedi.

newruz_ic1.jpg

Dersim'de yapılan CHP mitingini hatırlatan Kışanak, "Dersim'de miting yaptılar ama Seyit Rıza'nın adını ağzına alamadılar, bu meydana kışla meydanı dediler. İşte bu CHP ve 90 yıllık katliam zihniyeti bugün hangi kılığa bürünürse bürünsün inkar ve asimilasyon zihniyetinin devamcısıdır" dedi. Kışanak,"Şimdi CHP bir taratan paralel devletle, Fettullah Gülen'le beraber oluyor, bir taraftan da bozkurt işareti yapıyor. Tam ittihat terakki zihniyeti. Bu katliamcı zihniyet CHP üzerinden kendini yeniden hortlatmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.