Dersim Emek ve Demokrasi Bileşenleri’nin çağrısı üzerine Sanat Sokağı’nda bir araya gelen binlerce kişi “Özelleştirmeye ve Taşeronlaştırmaya Son, Kader Değil İş Cinayeti” pankartıyla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Seyit Rıza Meydanı’nda hayatlarını kaybeden madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan DİSK Genel İş Şube Başkanı Hasan Çiçek, yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı maden sahalarının özel sektöre devredilmesinin ardından iş kazalarında patlama yaşandığını söyledi.

Yaşananın bir katliam olduğunu belirten Çiçek, katliamın faillerinin madende çalışan işçi sayısını dahi bilmeyenler, önlem almayanlar, 15 yaşındaki çocukların madende çalışmasında sakınca görmeyenler, maden ocaklarının denetimini bağımsız meslek örgütlerine vermeyen Hükümet ve Soma ile ilgili verilen önergeyi reddeden Ak Partili vekiller olduğunu ifade etti.

Emek Partisi İl Başkanı Mustafa Taşkale ise; yaptığı konuşmada, yaşananın 1938 yılında insanların mağaralarda zehirli gazlarla öldürülmesine benzediğini söyleyerek, “1938 anlayışının devamı olan bu zihniyet işçi sınıfını, emekçi halkı yerin binlerce kilometre altında maden ocaklarında güvencesiz iş koşullarında grizu patlamalarıyla, yangınlarla yok ediyor. Ancak bizler bugün Türkiye’nin dört bir yanında alanları doldurarak, onların yoldaşları olarak ölü bedenlerini yalnız bırakmayacağız. İşçi sınıfının bize bıraktığı mirası sürdüreceğiz” dedi.

Son açıklamayı yapan BDP İl Eşbaşkanı Ergin Doğru da yaşananlara artık dur denmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bizler acıyı bal eylemesini biliyoruz ancak artık ölümlere de dur demeliyiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanarak buna dur diyebiliriz. Alanlara çıkıp en güçlü sesimizle bu ölümlere dur diyebiliriz. Bulunduğumuz her alanda yaşamı yeniden var edebilmek için mücadelemizi yükseltmeliyiz” diye konuştu.

 Açıklamanın ardından kitle sessizce dağıldı.

Öte yandan Tunceli Belediyesi de meydana gelen faciada hayatını kaybeden madenciler için belediye binasını siyah afiş astı.

 

samo_ic.jpg

 

samo_ic1.jpg