“1937-1938 Dersim katliamında aşiretimden 5 bin kişi katledildi, şimdi de biz fişleniyoruz” dedi.

1937-1938 Dersim olaylarının ardından idam edilen Seyit Rıza, Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde yapılan Katliam Anıtı önünde gerçekleştirilen törenle anıldı. 1938’de Tunceli'de toplanan köylülerin toplu olarak katledildiği alan olarak bilinen Kert bölgesinde yapılan Katliam Anıtı önüne kadar yürüyen kalabalığa Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Hozat, Pülümür, Mazgirt, Pertek belediye başkanları, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kemal Bülbül de eşlik etti. Mazgirt ilçesinden Kert bölgesine kadar sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalık, saygı duruşunda bulundu.

dersim_ic.20121118123703.jpg

Törende bir konuşma yapan Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, 1938 yılında civar köylerden toplanan kalabalık bir köylü grubunun bu alanda katledildiğini söyledi.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül de, devletin yapılan bu katliam için ciddi bir şekilde özür dilemesi gerektiğini belirterek, “Dersim arşivi açılacak, bilim insanlarının denetimine verilecek. Buradan çıkan sonuç uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilecek, bunun sonucu olarak maddi ve manevi bir özür dilenecek" diye konuştu.

Polis ve jandarma tarafından fişlendiği iddiasıyla gündeme gelen Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ise, “Dün basına yansıdığı gibi Hozat ilçesinde küçükten büyüğe herkesin fişlendiğini öğrendik. 6 bin nüfuslu ilçemizde günlük yaşamda polis ve jandarmasıyla yüz yüzeyiz. İlçede yaşamını sürdüren herkes günlük takip altında. Bu fişte özel yaşam ve düşünce özgürlüğümüz ihlal edilmiş” şeklinde konuştu.

Bu olayın bir skandal olduğunu belirten Konak, fişlemede aşiretinin 1938 yılında devlete baş kaldırdığı için kendisinin suçlu ilan edildiğini ileri sürdü. Konak, “Siz mensubu bulunduğum 7 bin kişilik aşiretimden 5 binini öldürdünüz” ifadelerini kullandı.

dersim_ic1.20121118123714.jpg

 

Tüm toplumsal ve yasal haklarını kullanarak bu belgeyi hazırlayanların ve sorumlu olanların üzerine gideceğini belirten Konak, son 10 yıldır 'Ülkemiz demokratikleşti, özgürleşti, ülkemizde halklar eşit ve özgürce yaşayacaklar. Fişlemelere son verdik' gibi söylemlerin bu yapılanlarla ters düştüğünü kaydetti. Konak, "6 bin nüfuslu ilçe olarak bundan sonra da demokrasi ve insan hakları konusunda dik duruş tavrımızı sürdüreceğiz" dedi.

Tören, getirilen mumların yakılması ve alana karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.