Belediyeye Dersim tabelasının asılması, bazı işyerlerinin adının Dersim olarak değiştirilmesinin ardından 30 Mart tarihinde yerel seçimlere Devrimci Güç Birliği olarak giren ve belediyeyi kazanan güç birliği Dersim isminin iade edilmesi amacıyla imza kampanyası başlattı.

Kampanyanın başlaması nedeniyle BDP Dersim İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan BDP İl Başkanı Ergin Doğru, daha önce Dersim ismiyle ilgili yapılan çalışmaları hatırlatarak, “Bunun bir adımı olarak da 4 Mayıs’a kadar “Dersim İsmini Geri Verin” adı altında bir kampanya başlatacağız. Bu kampanyanın temel amacı Dersim’in kendi isminin resmiyette de geri verilmesinin sağlanmasıdır. Dersim açısından, halk açısından böyle bir sorun yok ama biz bunun artık resmiyette de geri verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Dersim özrüne atıfta bulunan Doğru, “Sayın Başbakanın Dersim 38 soykırımıyla ilgili yarım ağız da olsa bir özrü vardı. Eğer bu özründe samimiyse yasal anlamda da Dersim isminin geri verilmesini talep ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de köy isimlerinin geri verilmesi için bir kanun çıkarılmıştı. Bu genişletilerek başta Dersim olmak üzere ismi değiştirilen tüm köy, ilçe ve illerin isimlerinin iade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İmza kampanyasıyla Dersim halkının iradesini, talebini TBMM’ye ulaştıracağız” diye konuştu.

Kampanyanın 4 Mayıs tarihine kadar devam edeceğini kaydeden Doğru, “4 Mayıs bizim açımızdan anlamlı bir gün. 4 Mayıs, 1938 soykırım kararının bakanlar kurulu tarafından alındığı gün. Bu günde Dersim isminin geri verilmesiyle Türkiye’deki egemen anlayışın, yönetenlerin tarihsel anlamda da bir özür dilemiş olacağını, bu jestin toplumsal barışa da hizmet edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Doğru, kampanya kapsamında kent genelindeki bütün yurttaşlara ulaşacaklarını da sözlerine ekledi.

ESP İl Başkanı Ali Ekber Kaya da Dersimle yüzleşme yapılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.